Analiza ramurii economice

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O ramura economica este formata dintr-un grup de firme care ofera un produs sau o clasa de produse substituibile. Conform definitiei microeconomiei, produsele substituibile sunt cele pentru care elasticitatea incrucisata a cererii are o valoare mare. Asfel, daca ridicarea pretului unui produs cauzeaza o crestere pentru un altul, cele doua sunt substituibile. De exemplu, cresterea pretului untului [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza ramurii economice

O ramura economica este formata dintr-un grup de firme care ofera un produs sau o clasa de produse substituibile. Conform definitiei microeconomiei, produsele substituibile sunt cele pentru care elasticitatea incrucisata a cererii are o valoare mare. Asfel, daca ridicarea pretului unui produs cauzeaza o crestere pentru un altul, cele doua sunt substituibile. De exemplu, cresterea pretului untului poate genera, pe langa scaderea cererii de unt, o crestere a cererii de margarina ceea ce insemna ca cele doua sunt substituibile.

Din perspectiva marketingului, o ramura este formata dintr-un grup de firme ale caror produse au atat de multe caracteristici comune incat se concureaza intre ele pe o nevoie a acelorasi cumparatori. Putem astfel vorbi despre o ramura a produselor farmaceutice, o ramura a mobilei, o industrie a divertismentului s.a.Incepand din anii '60 si pana la mijlocul deceniului 9, teoria economica sustinea ca mediul extern este factorul principal de avut in vedere la formularea strategiilor de afaceri.

Drept rezultat, atentia analistilor economici s-a focalizat asupra ramurilor economice iar observatiile ce s-au dovedit valabile pentru toate industriile au fost grupate intr-un corp teoretic comun denumit Teoria structurii industriale (engl. "Industrial Organization Theory"). In constructia ei se porneste de la 3 premise simplificatoare ce fac posibila modelarea matematica a comportamentului firmelor, si anume:

Avand in vedere premisa ca firmele au resurse asemanatoare sau care pot fi copiate foarte usor, inseamna ca performantele superioare pot fi atinse doar prin identificarea unei ramuri cu un potential ridicat si folosire unei strategii adaptate caracteristicilor ei structurale. Intr-o prezentare concentrata, modelul SI imbraca forma din figura 3.1.
Dupa cum se observa, punctul de plecare il constituie conditiile fundamentale ale cererii si ofertei industriei analizate. In functie de aceste conditii se cristalizeaza structura ramurii, care la randul ei va influenta comportamentul firmelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.