Analiza pietei si al potentialului intern la nivel de firma

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Analiza structurii costurilor va scoate la iveala, prin elemente de cost cele mai semnificative ca ordin de marime in valoarea adaugata, factorii-cheie de succes legati de aceste costuri intr-un anumit domeniu de activitate.Este posibila descompunerea structurii pretului de vanzarea sau a costului unui produs pe diferite nivele de agregare: elemente primare de cheltuieli, articole de calculatie, p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza pietei si al potentialului intern la nivel de firma

Analiza structurii costurilor va scoate la iveala, prin elemente de cost cele mai semnificative ca ordin de marime in valoarea adaugata, factorii-cheie de succes legati de aceste costuri intr-un anumit domeniu de activitate.Este posibila descompunerea structurii pretului de vanzarea sau a costului unui produs pe diferite nivele de agregare: elemente primare de cheltuieli, articole de calculatie, pe faze, ateliere sau sectii de pelucrare, pe functii ale produsului, asa cum se face in analiza valorii, sau dupa combinatii ale acestor nivele (de exemplu, elemente primare la nivel de sectie).

O asemenea descompunere a pretului sau a costului ne va furniza indicatii interesante asupra factorilor si functiilor ce trebuie considerate drept capitale pe un segment strategic dat pentru a obtine competitivitatea dorita.Adancind analiza costurilor intr-o optica calitativa, aceste doua elemente de cost vor putea fi apreciate prin intermediul unor imperative calitative, cum sunt: notiunea de calitate si cea de tehnologie. Acesti doi factori pot determina importante reduceri de costuri, atat in ceea ce priveste piesele componente, cat si ansamblajul final al produsului.

Astfel, eliminarea rebuturilor in fabricarea pieselor primare si fabricarea lor la un nivel calitativ maxim posibil constituie un factor-important de reducere si stapanire a costurilor legate de calitate. Cota de piata pe total intreprindere Pe piata, pot aparea si situatii cand ofertantii (in numar mai mare sau mai mic) se confrunta cu un singur cumparator. In acest caz, piata se afla intr-o situatie de monopol (la tutun, floarea soarelui, sfecla de zahar s.a.), unde cumparatorul poate fi statul, un concern, un consortiu, un trust etc.; realizarea schimbului se materializeaza, de regula, prin licitatii, care reprezinta, de asemenea, un gen de concurenta.

Pe piata poate sa apara situatia foarte rar intalnita, cand atat ofertantul, cat si beneficiarul (cumparatorul), se afla fiecare intr-o situatie de monopol (nu au concurenti). Acest caz este cunoscut sub denumirea de monopol bilateral si are ca efect eliminarea concurentei.
Competitia dintre firmele agricole care se desfasoara in cadrul legal, bazata pe perfectionarea propriei activitati, poarta denumirea de concurenta loiala.In practica apar numeroase situatii cand unele firme zootehnice apeleaza la mijloace ilegale, prejudiciind in mod direct si cu stiinta activitatea concurentilor. O astfel de conceptie poarta denumirea de concurenta neloiala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.