Analiza pietei financiare in Romania

1x punct

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

In conceptia anglo-saxonpiata financiara este formata din piata de capital impreuna cu piata monetara,. In acest context, pe piata de capital se asigura investirea capitalurilor pe termen mediu si lung. Pe piata monetara se realizeaza atragerea si plasarea capitalurilor pe termen scurt prin intermediul pietei interbancare, a pietei scontului, a pietei efectelor de comert, a pietei certificatelor d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza pietei financiare in Romania

In conceptia anglo-saxonpiata financiara este formata din piata de capital impreuna cu piata monetara,. In acest context, pe piata de capital se asigura investirea capitalurilor pe termen mediu si lung. Pe piata monetara se realizeaza atragerea si plasarea capitalurilor pe termen scurt prin intermediul pietei interbancare, a pietei scontului, a pietei efectelor de comert, a pietei certificatelor de comert, a pietei eurovalutelor etc.

In conceptia continental - europeana, piata de capital are o structura complexa care cuprinde: piata monetara, piata ipotecara si piata financiara.Piata monetara este piata capitalurilor pe termen scurt si mediu.Piata ipotecara este o piata specifica finantarii constructiei de locuinte, pe care actioneaza organismele ce acorda imprumuturi sub forma creditului imobiliar.

Acestea emit bilete ipotecare a caror valoare nominala este egala cu marimea imprumutului acordat persoanelor particulare ce solicita creditul necesar constructiei de locuinte. Biletele ipotecare se transforma in lichiditati prin vanzarea lor pe piata de capital. Pentru rambursarea creditului, la scadenta, beneficiarul imprumutului cumpara de pe piata bilete ipotecare de o valoare egala cu cea a creditului primit plus dobanda aferenta acestuia.

Piata financiara este piata capitalurilor pe termen lung, pe care se emit si se tranzactioneaza valori mobiliare ce servesc drept suport al schimbului de capitaluri. Piata financiara este cea pe care se cumpara si se vand active financiare, fara a fi schimbata natura lor. Ea exprima o relatie directa intre detinatorul si utilizatorul de fonduri.

Domeniul de manifestare a finantelor este cel al pietei financiare si al evaluarii activelor care se schimba pe aceasta piata. In acest context, miscarea fondurilor intr-o economie se poate realiza fie prin concentrarea disponibilitatilor banesti la banci si utilizarea de catre acestea a resurselor atrase pentru creditarea utilizatorilor de fonduri ca finantare indirecta, fie prin emisiune de titluri financiare de catre utilizatorii de fonduri pe piata financiara, ca finantare directa.

In acest din urma caz, se pun in circulatie titlurile financiare si odata cu ele se stabileste o retea de relatii intre emitentii de titluri ce formeaza cererea de fonduri si cumparatorii de titluri, ca purtatori ai ofertei de fonduri.

Structura pietei financiare este, asadar, determinata de doua categorii principale de agenti financiari:
a). Investitorii de capital formeaza oferta de capital national sau strain si sunt grupati in gospodarii familiale, agenti economici rentabili si trezoreria publica.
b). Antrepenorii publici si privati alcatuiesc cererea de capital national si se confrunta cu nevoi de finantare a proiectelor lor de dezvoltare mai mari decat capacitatea acestora de autofinantare, fiind nevoiti sa apeleze la surse externe, prin emisiune si vanzare de titluri financiare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.