Analiza pietei de capital din Republica Moldova si a sectorului detinut de societatile colective

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.64

nivel: Facultate

Piata de capital din Moldova a aparut in cadrul procesului de deetatizare a companiilor de stat, odata cu trecerea de la economia planificata la relatiile capitaliste.Putem delimita cateva etape de dezvoltare a pietei, si anume: Evolutia initiala, de dupa obtinerea independentei. La etapa aceea, piata era reglementata de Legea cu privire la societatile pe actiuni in prima redactie si Legea privind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza pietei de capital din Republica Moldova si a sectorului detinut de societatile colective

Piata de capital din Moldova a aparut in cadrul procesului de deetatizare a companiilor de stat, odata cu trecerea de la economia planificata la relatiile capitaliste.Putem delimita cateva etape de dezvoltare a pietei, si anume: Evolutia initiala, de dupa obtinerea independentei. La etapa aceea, piata era reglementata de Legea cu privire la societatile pe actiuni in prima redactie si Legea privind circulatia hartiilor de valoare si bursele de valori.

- Etapa privatizarii, cand a inceput procesul deetatizarii (nationalizarii) proprietatii publice prin intermediul licitatiilor de privatizare contra bonuri patrimoniale; in aceasta perioada a aparut cea mai mare parte a participantilor pietei: fondurile de investitii pentru privatizare si companiile fiduciare (conventionale), bursa de valori, registratorii independenti si brokerii. In cadrul procesului de privatizare majoriAZtatea intreprinderilor au fost transformate in societati pe actiuni si peste 2 milioane de cetateni au devenit actionari ai lor, direct sau prin intermediul a 43 fonduri de investitii pentru privatizare si 11 companii fiduciare.

- Dupa etapa de formare a pietei si a infrastructurii acesteia, a urmat consolidarea ei si a legislatiei in domeniu. In anii 1997 si 1998 au fost aprobate legile de baza care reglementeaza la moment activitatea in domeniu: Legea privind societatile pe actiuni, Legea cu privire la fondurile de investitii, Legea privind Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Legea cu privire la piata valoAZrilor mobiliare.

In baza acestor legi a fost creata Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au fost re-licentiati participantii profesionisti ai pietei de capital (in anul 2000 erau acordate 160 licente pentru activitatea profesionista pe piata de capital) si au fost reorganizate fondurile de investitii de privatizare in fonduri de investitii nemutuale (dupa reorganizare, au continuat sa activeze 35 de fonduri de investitii). Tot in aceasta perioada a avut loc prima emisiune de obligatiuni in conditiile legislatiei noi si prima oferta publica de actiuni.

- In anul 2007 a avut loc consolidarea mai multor segmente ale pietei financiare nebancare prin crearea Comisiei Nationale a Pietei Financiare, care reglementeaza si supravegheaza piata valoAZrilor mobiliare, piata asigurarilor si piata de microfinantare. Dupa un sir de modificari semnificaAZtive, in 2008 au fost republicate legile cu privire la piata valorilor mobiliare si privind societatile pe actiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.