Analiza piesei - Prometeu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

Deoarece Zeus nu i-a permis, el a furat focul si l-a oferit oamenilor. Zeus s-a maniat si l-a pedepsit pe Prometeu poruncind sa fie legat de o stanca,in lanturi, timp de 30 de ani. In fiecare zi, un vultur, ii devora ficatul care se refacea in timpul noptii.Pentru a-i pedepsi pe oameni, Zeus i-a poruncit fiului sau Hefaistos sa faca din apa si tarana o fata. Sa fie fiinta muritoare dar sa aiba ch[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza piesei - Prometeu

Deoarece Zeus nu i-a permis, el a furat focul si l-a oferit oamenilor. Zeus s-a maniat si l-a pedepsit pe Prometeu poruncind sa fie legat de o stanca,in lanturi, timp de 30 de ani. In fiecare zi, un vultur, ii devora ficatul care se refacea in timpul noptii.Pentru a-i pedepsi pe oameni, Zeus i-a poruncit fiului sau Hefaistos sa faca din apa si tarana o fata. Sa fie fiinta muritoare dar sa aiba chip de zeita.

A fost creata astfel prima femeie. Hefaistos a chemat toti zeii si le-a spus ca porunca lui Zeus este ca acestia sa o inzestreze cu straie si cu alte daruri. A rezultat o femeie de o frumusete, o gratie si o eleganta deosebite si cu un glas minunat. Hefaistos i-a mesterit o cutie de arama in care Zeus a pus mai multe daruri. I-a dat-o femeii, pe care a numit-o Pandora, poruncindu-i sa dea cutia celui care o ia de sotie si numai acela va avea voie sa deschida cutia.

Hermes a condus-o pe fata 343e42d pe pamant. Toti barbatii din lume, vazandu-i frumusetea, au vrut sa o aiba in casele lor. Prometeu, prevazator, i-a sfatuit sa nu faca acel pas deoarece era cunoscuta viclenia lui Zeus. Barbaaii l-au ascultat dar Epimeteu (fratele lui Promteteu), fiind sagetat de Eros, trimisul zeitei Afrodita, a intins bratele spre fata. Ea s-a indreptat repede spre el si zambind i-a oferit cutia.

Epimeteu a deschis-o si din cutie au iesit zburand in cete toate nenorocirile si relele pe care lumea le-a avut, de atunci mereu: minciuna, ura, grija, invidia, necazul, durerea, suferinta, foamea si setea, molimile negre, moartea cea hida. Toate cu infatisari de spaima, inaripate, insa mute, s-au raspandit care-incotro, umpland pamantul si facandu-si cuiburi in cele patru zari. Vazand aceasta, Epimeteu, a inchis repede capacul. Dar era prea tarziu. Napastele se inaltasera deja si ajunsesera la lume.

Mai ramasese in cutie doar o aratare mica, firava, cu aripi slabe. Ea nu apucase sa mai zboare. Aceasta era speranta. Asta a fost zestrea pe care Zeus o daduse fetei ca sa o aduca pe pamant: rele, nenorociri si boli. Numai speranta cea firava avea sa fie langa oameni, sa ii insoteasca in ceasurile grele.Mitul Cutiei Pandorei a inspirat si alti mari scriitori, si dovada acestui lucru este Frank Wedekind care a scris in jurul acestei teme bilogia "Spiritul pamantului" si "Cutia Pandorei", cunoscuta generic sub titlu "Lulu".

I.Ca si Katalin Thuroczy, Frank Wedekind pune "ceea ce este urat si josnic in slujba unei idei artistice si a unei misiuni etice."
Tema principala: Conflictul dintre aparenta si esenta.
Acest conflict are la baza discrepanta dintre ceea ce sunt personajele si ceea ce vor sa para personajele.

In aparenta, Hilda este o batranica neajutorata, decrepita si fragila dar in esenta ea apare drept o femeie energica, malitioasa si hotarata. Pe de alta parte, gasim personajul Bandi care sub infatisarea unui barbat puternic, curajos si capabil sa talhareasca o batrana ascunde un copil naiv, fricos si timorat. De la un capat la altul al piesei personajele, dar in special Hilda, incearca sa para altceva decat sunt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.