Analiza performantelor firmei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Referat despre Analiza performantelor firmei
Sugestii privind activitatea analizata:
In concluzie, apreciem activitatea desfasurata de catre firma ca una pozitiva in ceea ce priveste dinamica si structura CA in perioada de calcul fata de cea de baza prin ajustarea la limite normale a coeficientilor calculati (G si H ) si a curbei ABC.

Ca puncte forte ale activitatii d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza performantelor firmei

Referat despre Analiza performantelor firmei
Sugestii privind activitatea analizata:
In concluzie, apreciem activitatea desfasurata de catre firma ca una pozitiva in ceea ce priveste dinamica si structura CA in perioada de calcul fata de cea de baza prin ajustarea la limite normale a coeficientilor calculati (G si H ) si a curbei ABC.

Ca puncte forte ale activitatii de producere si desfacere a produselor de panificatiese pot nominaliza urmatoarele:

- cresterea valorii fondurilor fixe ale firmei, ceea ce sugereaza o politica de investitie pe termen lung, fapt confirmat si de cresterea ratei de remunerare a creditelor 2% datorata majorarii cheltuielelor financiare a firmei prin contactarea unor noi credite necesare achizitionarii unor mijloace de productie cu o productivitate mai mare;

- cresterea productiei obtinute de catre firma genereza o serie de influente pozitive majore la nivelul CA prin cresterea productivitatii personalului salariat al firmei si a celui direct productiv si prin cresterea gradului de realizare a productiei;

- un alt avantaj il reprezinta cresterea inzestrarii personalului salariat al firmei in perioada de analiza cu circa 14 mil lei.
Problemele cu care se confrunta firma sunt urmatoarele:

- scaderea numarului personalului salariat cu 51 persoane si a celui direct productiv cu 36 persoane in anul 1999 fata de 1997 genereaza o influenta negativa substantiala asupra CA de circa - 450 mil lei.Aceasta probema se poate rezolva fie prin angajarea unor noi salariati, fie printr-o mai buna structurare a personalului firmei (practic nu s-a inregistrat nici o schimbare in structura personalului operativ in total salariati ai frmei in anul 1999), fie prin automatizarea locurilor de munca prin achizitionarea unor mijloace productive mai performante;

- o alta problema o reprezinta scaderea drastica a productivitatii fondurilor fixe active, ceea ce genereaza o pierdere majora de 30 mld lei asupra CA, problema ce poate fi rezolvata printr-o mai buna structurare a FFa si prin cresterea rentabilitatii acestoral (achizitii noi). Perioada de analiza 1999 fata de 1998.

Comentariu privind analiza dinamicii si structurii CA:
Din analiza dinamicii CA in perioada 1999 fata de anul 1998 rezulta o evolutie favorabila a acesteia atat la nivelul intregii activitati, inregistrandu-se o crestere de 10 mld lei, cat si individual pe produsele fabricate si comercializate de catre firma. Cele mai mari cresteri ale CA individuale au inregistrat urmatoarele produse de panificatie: "paine alba" +2,5 mld lei; "biscuiti" +11mld lei; paine toast" + 900 mil lei , restul produselor inregistrand o crestere mai mare sau mai mica a CA in perioada de analiza. De asemenea a avut loc si o reducere usoara a CA la doua produse, si anume: "lipie" - 15 mil lei ; "stiks-uri" - 56 mil lei.

In general, facand o comparatie intre perioadele de calcul 1999/1997 si 99/98 putem spune ca in ceea ce priveste dinamica CA evolutia acesteia a fost asemanatoare, adica s-a mentinut tendinta de crestere a CA cam la aceleasi produse, iar reducerea CA s-a constatat la aceleasi produse de panificatie in ambele perioade de calcul si analiza.

In ceea ce priveste evolutia structurii CA in perioada 1999 fata de 1998 s-a constat o scadere mai mare a ponderii acesteia in total doar la produsul " paine alba" - 4%, cu toate ca acest produs inregistreza valoarea cea mai mare a CA in perioada de calcul. De asemenea s-au inregistrat si cresteri usoare a ponderii CA cu + 2% la urmatoarele produse: " paine toast" - crestere justificata prin cresterea CA de 6 ori fata de perioada de analiza 99/ 97 si de aproape de 3 ori fata de anul 1998; "paine graham" si "cornuri umplute" , care de asemenea determina o crestere de 900 mil lei in anul de calcul.

Pentru o analiza mai aprofundata a CA s-au calculat urmatorii indicatori:
Gini - Struck, cu valoarea de 0,336 in 1998 si 0,302 in 1999, marimi care reflecta o distributie uniforma intre produsele si serviciile prestate de catre firma analizata, valori care se includ in intervalul (0;1);

Herfindhall, cu valorile 0,155 - 98 si respectiv 0,134 pentru 1999, valori care inca o data ne confirma participarea egala atuturor produselor , serviciilor si activitatilor luate in considerare la realizarea CA totale ale firmei in cauza.

Din analiza CA pe produs cu ajutorul metodei ABC si din cerba ABC trasata rezulta ca curba pentru anul de calcul se gaseste sub cea din anul de baza, avand o usoara tendinta de suprapunere pentru ultimele 5 produse, dar totusi ambele curbe se afla deasupra curbei teoretice, care este considerata ideala pentru activitatea analizata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.