Analiza organoleptica a vinului

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Gustul dulce este asimilat cu catifelarea vinului, care se simte prin reactia salivara sublinguala vascoasa ce apare dupa un timp scurt de contact a vinului cu limba.Gustul acid. Se datoreste acizilor organici ficsi continuti in vin (tartric,, malic, citric, succinic si lactic). Aciditatea, global se traduce printr-o agresivitate si salivatie abundenta.Amareala/astringenta. Se datoreste taninurilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza organoleptica a vinului

Gustul dulce este asimilat cu catifelarea vinului, care se simte prin reactia salivara sublinguala vascoasa ce apare dupa un timp scurt de contact a vinului cu limba.Gustul acid. Se datoreste acizilor organici ficsi continuti in vin (tartric,, malic, citric, succinic si lactic). Aciditatea, global se traduce printr-o agresivitate si salivatie abundenta.Amareala/astringenta. Se datoreste taninurilor care sunt continute in vinurilor rosii in cantitate de 1-3 g/l, iar in vinurile albe in cantitate < 1g/l.

Proprietatea generala a taninurilor este de a produce o constrictie a suprafetei epiteliului din cavitatea bucala, asupra carora actioneaza si intrerupe salivatia Senzatia de amareala neplacuta care apare uneori la vinurile de masa, se datoreste aldehidelor si alcoolilor cu 6 atomi de carbon. Termenii care se utilizeaza pentru caracterizarea senzatiei de astringenta/amareala: vin taninos, vin aspru la gust, astringent, amar.

Se folosesc densimetre cu gradatia cuprinsa intre 0,980 si 1,020. In medie densitatea vinurilor seci este de 0,9950. densitatile sunt etalonate pentru temperatura de 150C si citirea trebuie facuta la meniscul superior. Determinarea trebuie facuta in cilindrii mari de sticla, astfel incat densimetrul sa patrunda usor in lichid si sa nu atinga peretii acestuia.

Cilindrul si densimetrul trebuie sa fie foarte curate. Densitatea trebuie luata la temperatura de 150C sau foarte apropiata de aceasta. Daca densitatea s-a masurat la temperaturi diferite de 150C se realizeaza o corectie, adaugand daca temperatura este mai mare sau scazand daca temperatura este mai mica, conform celor de mai jos.
Dupa evaporare capsula se introduce intr-o etuva incalzita la temperatura de fierbere a apei, unde se tine 2 ore si jumatate. Dupa racire se cantareste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.