Analiza nivelului si evolutiei ratei inflatiei in Romania in perioada 1990-1999

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prima parte a capitolului patru contine analiza concreta a evolutiei inflatiei si a factorilor sai de influenta in perioada 1990-1997. Sunt analizate evolutiile ratei inflatiei masurate cu ajutorul indicelui preturilor de consum a populatiei, indicele preturilor productiei industriale si a deflatorului PIB, precum si diferentele care apar intre ele. Urmeaza, in partea a doua a capitolului patru, d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza nivelului si evolutiei ratei inflatiei in Romania in perioada 1990-1999

Prima parte a capitolului patru contine analiza concreta a evolutiei inflatiei si a factorilor sai de influenta in perioada 1990-1997. Sunt analizate evolutiile ratei inflatiei masurate cu ajutorul indicelui preturilor de consum a populatiei, indicele preturilor productiei industriale si a deflatorului PIB, precum si diferentele care apar intre ele. Urmeaza, in partea a doua a capitolului patru, detalierea evolutiei preturilor bunurilor de consum pentru anii 1998-1999 deoarece aceasta prezinta o mai mare importanta atat pentru populatie cat si pentru agentii economici.

Este analizata evolutia IPC atat in ansamblu cat si in functie de structura sa (indicele pentru produsele alimentare, pentru produsele nealimentare si pentru servicii) Lucrarea se incheie cu o analiza comparativa intre evolutia principalilor indicatori macroeconomici in perioada 1989-1999 in Romania vizavi de celelalte tari candidate la Uniunea Europeana. Sunt de asemenea estimate posibilitatile Romaniei de aderare in cel mai scurt timp la UE, precum si domeniile in care tara noastra trebuie sa mai realizeze progrese (in special stoparea declinului economic si mentinerea unei rate a inflatiei in limite acceptabile.

In istoria lor toate tarie au cunoscut perioada de inflatie. In unele epoci preturile sunt, in ansamblul lor, aproape stabile, pentru ca, in alte epoci sa asistam neputinciosi la navala unui val inflationist. Pentru a se mentine consumul este nevoie de mai multi bani sau, cea ce reprezinta acelasi lucru, pretul marfurilor creste si banii isi pierd puterea de cumparare. Din punct de vedere etimologic, termenul de inflatie provine de la latinescul A inflare A , care are semnificatia de a se umfla in mod exagerat. Preluarea si folosirea acestui termen in limbajul de specialitate al teoriei economice sunt pe deplin motivate, de la inceputul manifestarii sale si pana in zilele noastre , fenomenul denumit inflatie, s-a caracterizat sub raportul continutului si al formei de manifestare , printr-o crestere exagerata a preturilor.

Desi este foarte usor perceptibila, inflatia reprezinta unul dintre fenomenele complexe, foarte greu de explicat si incadrat in anumite granite fixe. Din acest motiv definitia inflatiei nu este una stricta, unanim acceptata de specialistii economisti, ci ea se inscrie intr-o gama foarte variata, fiecare dintre cei care o definesc incercand sa includa ceea ce este esential in continutul si manifestarea procesului. De-a lungul timpului au avut loc numeroase controverse privind natura fenomenului si, de aici , polemici si privind definirea inflatiei. In continuare voi prezenta principalele teorii din domeniul inflatiei, precum si elementele lor definitorii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.