Analiza mediului de marketing SC ProdArdealul SRL

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 7.27

nivel: Facultate

Referat despre Analiza mediului de marketing SC ProdArdealul SRL
Principalii factori determinanti ai succesului firmei ARDEALUL constau in:
– Superioritatea sub un singur aspect a produsului(calitate superioara, caracteristici noi, valoare de intrebuintare superioara…). Specialistii considera ca produsele care detin un mare avantaj au succes in 98% din cazuri;
&nd[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza mediului de marketing SC ProdArdealul SRL

Referat despre Analiza mediului de marketing SC ProdArdealul SRL
Principalii factori determinanti ai succesului firmei ARDEALUL constau in:
– Superioritatea sub un singur aspect a produsului(calitate superioara, caracteristici noi, valoare de intrebuintare superioara…). Specialistii considera ca produsele care detin un mare avantaj au succes in 98% din cazuri;
– Definirea corespunzatoare a conceptului de produs, inainte de crearea lui. Firma trebuie sa defineasca si sa determine cu grija piata – tinta, cerintele pe care sa le satisfaca produsul, avantajele pe care le ofera, toate acestea inainte ca acesta sa fie realizat.
– Armonizarea in plan tehnologic si de marketing a produselor. Daca marketingul cantareste cel mai greu in balanta, este posibil ca dezvoltarea produselor noi sa aiba un succes foarte rapid pe piata, dar aceste bunuri sa fie putin durabile si sa nu constituie un adevarat pericol pentru concurenta. Insa daca primeaza performantele cercetarii, poate aparea riscul realizarii unor produse de mare tehnicitate dar care nu vor avea piata de desfacere, fie pentru ca nu exista cerere, fie din cauza preturilor foarte ridicate.

3 Necesitatea si eficienta utilizarii programelor de marketing
Utilizarea unui program de marketing se inscrie in ceea ce stiinta conducerii –managementul- numeste “metoda conducerii pe baza de programe” (careia cu o usoara extindere a acceptiunilor, i se pot asimila si metodele de conducere prin proiecte si prin produse). Iar daca pentru activitatile economice obisnuite, concepute in afara unei viziuni de marketing, metoda conducerii pe baza de programe este mai putin apreciata si utilizata –unii autori chiar considerand-o “rigida”, greu adaptabila la variatiile de conjuctura economico-sociala –in conducerea activitatii de marketing ea a dobandit o incontestabila si meritata consacrare.

Programul de marketing consacrat se bazeaza pe evaluarea situatiei, intelegand prin aceasta7:
– Evaluarea produsului/serviciului in comparatie cu cele competitoare;
– Evaluarea intreprinderii in raport cu firmele concurente;
– Evaluarea pietei in functie de regimul de competitie la categoria respectiva de produse si in ramura industriala respectiva, precum si factorii macroeconomici si cei extraeconomici.

4.Etapele elaborarii unui program de marketing
Elaborarea programelor de marketing intra, in mod firesc, in atributiile compartimentului de marketing; nu sunt insa excluse cazurile cand, depasind prin complexitate capacitatea de cuprindere a acestor compartimente, programele de marketing sunt alcatuite la cererea firmei de catre organisme specializate in prestari de servicii de acest gen(institute de cercetari, agentii de consultanta).
Indiferent insa de locul unde sunt alcatuite, de tipul si continutul lor concret, programele de marketing se elaboreaza pe baza unei metodologii comune, care presupune parcurgerea anumitor etape:

Analiza exploratorie este prima etapa in procesul de elaborare a unui program de marketing. Este o etapa complexa, costisitoare si, adesea, hotaratoare, care se refera la investigatiile(de birou sau de teren) prin intermediul carora se urmareste obtinerea de informatii referitoare la cerintele pietei, la pozitia firmei in cadrul pietei, la nivelul competitiei… Aceasta etapa cuprinde, totodata, examinarea minutioasa a posibilitatilor intreprinderii, a capacitatii ei de adaptare sau de influentare a pietei. In esenta, in aceasta etapa se urmareste punerea in evidenta a factorilor interni si externi, evaluarea corecta si obiectiva a lor, motivatia necesitatii de a actiona si directiile in care urmeaza a fi orientate preocuparile si eforturile firmei.

Pe baza rezultatelor ,in etapa urmatoare are loc stabilirea obiectivelor programului. Confruntandu-se posibilitatile intreprinderii cu cerintele si specificul pietei, se aleg astfel de obiective prin care sa se concretizeze schimbarile urmarite de intreprindere si caile principale de atingere a lor. De aici cerinta este ca obiectivele sa fie realiste si formulate clar.

Odata obiectivele fixate, procesul de elaborare a programului de marketing continua cu intocmirea planului de actiuni. Intocmirea planului de actiuni este reprezentata pe baza mijloacelor pe care le mobilizeaza si tine cont de durata pe care o ocupa, in intregul program, se stabilesc, de asemenea, caile concrete prin care va fi transpus in practica.

In ceea ce priveste amanuntele, pot exista unele diferente cu privire la obiectivele unui program de marketing, obiectivele generale sunt in esenta aceleasi, acoperind partial sau total urmatoarele domenii:
– Sporirea cotei de participare pe piata cu unele produse sau servicii specifice fiecarei unitati;
– Patrunderea pe noi piete;
– Imbunatatirea sistemului de distributie si reducerea chetuielilor de circulatie;
– Imbunatatirea imaginii unitatii sau a produselor acesteia in cadrul pietei;
– Cresterea eficientei actiunilor promotionale;
– Imbunatatirea sistemului de relatii pe care unitatea le are cu celelalte firme participante la realizarea si distributia produsului;
– Realizarea unui inalt nivel de rentabilitate in toate sectoarele de activitate

Adoptarea programului de marketing constituie decizia care declanseaza punerea lui in aplicare. In unele cazuri, inaintea adoptarii, programul de marketing trebuie testat pentru a oferi decidentului informatii suplimentare cu privire atat la corectitudinea alegerilor facute cat si la masura in care fiecare componenta a programului, contribuie la rezultatul final scontat si, deci, isi justifica cota alocata din bugetul total. Evident, testarea poate conduce la adoptarea programului in forma initiala, la efectuarea unor retusuri si, la limita chiar la abandonarea programului si la inlocuirea lui integrala.

5.Model teoretic privind lansarea unui produs pe piata
“In timp ce aparatele reusite sunt inventate in laboratoare, produsele reusite sunt inventate de compartimentul de marketing”
Crearea unui nou produs poate imbraca doua forme. Astfel, firma poate realiza produse noi in propriile laboratoare, sau poate colabora cu cercetatori independenti ori cu firme specializate, in vederea crearii pentru firma, a anumitor produse noi in functie de noutatea lor pentru companie si pentru piata:
– Produse de noutate mondiala: sunt produse noi care creaza o piata complet noua;
– Linii de produse noi: sunt produse noi care permit unei firme sa patrunda pentru prima oara pe o piata bine organizata;
– Adaugari la liniile de produse existente: sunt produse noi care maresc liniile de produse ale unei firme( de exemplu: prin marimea ambalajelor, aroma etc. );
– Imbunatatiri ale produselor existente: sunt produse noi cu performante imbunatatite sau cu valoare superioara care inlocuiesc produsele existente;
– Repozitionari: sunt produse deja existente, dar destinate unor piete sau segmente de piata noi;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.