Analiza interna

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Afacerile exista pentru oameni (unii), motiv pentru care primul pas in procesul planificarii strategice consta in identificarea persoanelor si a grupurilor care au interese in destinul organizatiei, precum si identificarea naturii si a nivelului asteptarilor acestor purtatori de interes. De regula, cei interesati de evolutia unei firme sunt: actionarii, angajatii, clientii, furnizorii, creditorii,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza interna

Afacerile exista pentru oameni (unii), motiv pentru care primul pas in procesul planificarii strategice consta in identificarea persoanelor si a grupurilor care au interese in destinul organizatiei, precum si identificarea naturii si a nivelului asteptarilor acestor purtatori de interes. De regula, cei interesati de evolutia unei firme sunt: actionarii, angajatii, clientii, furnizorii, creditorii, guvernul, comunitatea locala si societatea in general.

Din punct de vedere istoric, intreprinderile au avut drept unica ratiune de a exista doar castigul economic. In prezent, insa, de la ele se asteapta preocupare pentru protejarea mediului, crearea de oportunitati profesionale, sprijinirea comunitatii in care isi deruleaza operatiunile s.a. Cu alte cuvinte, rolul intreprinderilor s-a modificat in timp, din acela de organizatie pur economica, responsabila numai de promovarea interselor proprietarilor, in aceea de entitate sociala complexa, care trebuie sa tina seama de vointa unei multitudini de interesati.

Fiind unul dintre cele mai progresiste elemente sociale, de la firme se asteapta sa echilibreze prosperitatea in toate directiile, astfel ca strategia nu se concepe numai pentru a optimiza performantele financiare, ci si pentru satisfacerea tuturor purtatorilor de interes. Dupa cum am mentionat, in cadrul procesului de planificare este necesara precizarea asteptarilor fiecarei categorii de public. In linii mari, tipurile de asteptari sunt cele enumerate in tabelul de mai jos.
Aceste categorii de interese pot fi divizate mai departe pe sub-categorii in functie de situatia specifica a fiecarei firme.

De exemplu, s-ar putea astepta sprijin in programele pentru combaterea delicventei juvenile sau in cele privind estetica localitatii.
Cunoasterea asteptarilor fiecarei categorii de public constituie doar o orientare in planificarea obiectivelor si strategiilor. De cele mai multe ori, firmele nu sunt in stare sa satisfaca toate asteptarile publicului, si aceasta din doua motive majore. In primul rand, intervine limitarea resurselor de care dispune o firma in raport cu asteptarile nelimitate ale publicului.

In al doile rand, exista conflicte intre diferitele interese, fie ale aceleiasi categorii de public, fie intre categorii diferite. De exemplu, clientii isi doresc o imbunatatire a produsului concomitent cu scaderea pretului. Proprietarii vor dividende mari, pe cand comunitatea vrea fonduri pentru finantarea programenlor sociale.
La stabilirea obiectivelor, este necesara gasirea unui punct de echilibru intre asteptarile celor interesati si posibilitatile firmei de a le onora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.