Analiza instrumentala - cromatograful

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.89

nivel: Facultate

Cea mai importanta operatie, de care depind in mare masura performantele coloanei, este depunerea peliculei de faza stationara pe peretele interior al tubului capilar. Aceasta depunere se poate face prin doua metode: metoda statica si metoda dinamica. Metoda statica consta in umplerea coloanei cu o solutie ce contine cantitatea corespunzatoare (intre 0,1-1%) de faza stationara dizolvata intr-un s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza instrumentala - cromatograful

Cea mai importanta operatie, de care depind in mare masura performantele coloanei, este depunerea peliculei de faza stationara pe peretele interior al tubului capilar. Aceasta depunere se poate face prin doua metode: metoda statica si metoda dinamica. Metoda statica consta in umplerea coloanei cu o solutie ce contine cantitatea corespunzatoare (intre 0,1-1%) de faza stationara dizolvata intr-un solvent potrivit, in general clorura de metilen, dupa care se lasa sa se evapore solventul iar faza stationara ramane atasata de peretele coloanei.

Dezavantajul acestei metode este ca grosimea filmului de faza stationara nu este uniforma.
Metoda dinamica consta in trecerea unei solutii de faza stationara cu concentratia de aproximativ 10% in CH2Cl2 prin coloana, sub actiunea presiunii unui gaz inert pana la umplerea completa a coloanei, dupa care lichidul se evacueaza tot sub actiunea presiunii de gaz iar o parte din faza stationara ramane atasata de peretele coloanei. In continuare se sufla gaz inert prin coloana pana la eliminarea completa a solventului si se determina cantitatea de faza stationara retinuta (prin cantarire).

Introducerea probelor in coloana cromatografica
Metoda utilizata pentru introducerea probei depinde de starea de agregare in care se gaseste proba: gazoasa, lichida sau solida. Este indicat in toate cazurile ca introducerea probei sa aiba loc intr-un timp cat mai scurt. Marimea probelor variaza intre mai putin de 1 μg in cazul coloanelor capilare si ordinul gramelor in cazul coloanelor preparative.

Probele gazoase sunt introduse cu ajutorul unor seringi speciale, rezistente la presiune, sau folosind dispozitive speciale care constau intr-un robinet cu mai multe cai si o bucla calibrata (Figura 3.4). Aceste dispozitive permit introducerea unui volum cunoscut de proba in coloana printr-o singura miscare a rotorului robinetului, fara a se opri fluxul gazului purtator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.