Analiza geodemografica a statelor - Marea Britanie si Iran

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Cunoscut sub numele de Persia pina in 1935, Iranul a devenit Republica Islamica (Jomhuri-ye Eslami-ye Iran) in 1979, cind sahul Mohammad Reza Pahlavi a fost inlaturat de la putere si obligat sa plece in exil. Dupa revolutia islamica din 1978-1979, fortele conservatoare ale clerului musulman siit au inabusit orice orice incercare de liberalizare a tarii. Intre anii 1980-88, Iranul a purtat un razbo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza geodemografica a statelor - Marea Britanie si Iran

Cunoscut sub numele de Persia pina in 1935, Iranul a devenit Republica Islamica (Jomhuri-ye Eslami-ye Iran) in 1979, cind sahul Mohammad Reza Pahlavi a fost inlaturat de la putere si obligat sa plece in exil. Dupa revolutia islamica din 1978-1979, fortele conservatoare ale clerului musulman siit au inabusit orice orice incercare de liberalizare a tarii. Intre anii 1980-88, Iranul a purtat un razboi singeros si indecis cu Irakul, cele doua tari disputindu-si o fisie de teritoriu. Desfasurat intre 1980-1988, razboiul cu Irakul se termina cu cca. 1 milion de morti si mari distrugeri materiale.

Iranul este cel mai influent vecin al Afganistanului din punct de vedere financiar. Cu o suprafata de 1,64 milioane km patrati si o populatie de 73 de milioane de locuitori, acest stat realizeaza exporturi anuale de titei in valoare de peste 20 miliarde dolari, cel mai mare importator fiind Japonia. Importurile au depasit 15 miliarde de dolari anul trecut, constind in principal in echipamente si tehnologii de explorare, extractie si rafinare a titeiului. Iranul este cea mai bogata tara din regiune, cu un produs intern brut raportat la paritatea puterii de cumparare de 413 miliarde dolari, insemnind 6.300 de dolari pe cap de locuitor.

Datoria externa se ridica la 7,5 miliarde dolari. Relieful este dat de un intins podis, Podisul Iranian, inconjurat de munti inalti, in nord lantul Elburz, in NE muntii Khurasan, in Vest si Sud- vest lantul Zagros 4548 m in varful Zardkur continuat de muntii Zaristan si Fars. Podisul Iranian cu altitudinea variind intre 300-1800 m este ocupat de doua intinse deserturi: Dasht-I-Kavir si Dasht-I-Lut. Clima este arida in podis, cu ierni foarte reci, veri foarte calde si precipitatii extrem de reduse, iar in regiunile periferice si de coasta din Nord (de-a lungul marii Caspice) si Sud (Golful Persic), este mai umeda.

Reteaua hidrografica este saraca (principalul riu Karun), se intilnesc lacuri sarate (Urmia), dintre care unul singur este navigabil, cursurile de apa fiind, in cea mai mare parte, sezoniere. Populatia Iranului este foarte rara. Locuitorii Iranului sunt urmasii vechilor persi. Alaturi de ei locuiesc turci, arabi, kurzi, armeni, azeri etc. Datorita reliefului populatia a fost nevoita sa se adapteze la conditiile dificile a traiului la inaltimi de peste 2000 m. Dezvoltarea economica se datoreste in principal exploatarii si prelucrarii petrolului; acest stat fiind si unul dintre cei mai mari exportatori mondiali.

Economia cunoaste o dezvoltare rapida in deceniul 7-8, un declin in deceniul urmator si se afla per cale de refacere in present, acest lucru se datoreste in principal exploatarii si prelucrarii petrolului, care asigura 1/5 din PNB, si cvasitotalitate exporturilor (peste 90%). Avand mari reserve de petrol (circa 13 miliarde tone, locul 4 in lume) si-a sporit productia. Pana in 1980 acest stat a fost cel mai mare producator de petrol. Poseda de importante capacitati de rafinare a petrolului a caror extindere o vizeaza. PIB per locuitor este peste 3000$.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.