Analiza echilibrului financiar al intreprinderii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Fondul de rulment este expresia echilibrului financiar al intreprinderii, fiind utilizat pentru innoirea stocurilor si creantelor. Alegerea intre diferitele posibilitati de utilizare (pentru investitii, productie, titluri) este o problema cheie a gestiunii financiare a intreprinderii. Uneori, fondul de rulment poate fi si negativ, semnificand faptul ca pentru alocarile permanente s-au utilizat si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza echilibrului financiar al intreprinderii

Fondul de rulment este expresia echilibrului financiar al intreprinderii, fiind utilizat pentru innoirea stocurilor si creantelor. Alegerea intre diferitele posibilitati de utilizare (pentru investitii, productie, titluri) este o problema cheie a gestiunii financiare a intreprinderii. Uneori, fondul de rulment poate fi si negativ, semnificand faptul ca pentru alocarile permanente s-au utilizat si sursele temporare. In acest caz, gradul de indatorare pe termen scurt este foarte mare si situatia financiara a intreprinderii devine "exploziva".

In conformitate cu principiul gestiunii financiare, alocarile temporare trebuie sa aiba ca surse de acoperire sursele temporare. Diferenta intre acestea se numeste "nevoia de fond de rulment" (NFR):
NFR=Alocari temporare-Surse temporare= =(Stocuri+Creante)-(Datorii de exploatare).Evident, si NFR poate fi pozitiva sau negativa. Comparand FR cu NFR la incheierea exercitiului financiar, se determina disponibilitatile banesti ale intreprinderii aflate in contul curent la banca sau in casa (numite "trezoreria neta -TN"):
TN=FR-NFR.

Trezoreria neta este expresia elocventa a unei activitati eficiente. Cand este pozitiva, exercitiul financiar s-a incheiat cu un surplus monetar, concretizat in profitul net inscris in pasivul bilantului. Trezoreria neta negativa evidentiaza un dezechilibru financiar. Diferenta intre trezoreria neta la sfarsitul exercitiului (1) si de la inceputul lui (0) reprezinta "cash-flow"-ul perioadei:
CF=TN1-TN0.

Un CF pozitiv reflecta o situatie financiara buna a intreprinderii, o crestere a capacitatii ei de a finanta investitii si de a creste bogatia proprietarilor. Invers, un CF negativ va semnifica o saracie, o reducere a valorii proprietatii. In concluzie, bilantul contabil reflecta: echilibrul financiar global fiind asigurat prin A=P. pentru aprecierea echilibrului financiar al intreprinderii se utilizeaza si alti indicatori:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.