Analiza distributiei tipurilor de mediu in bazinul hidrografic Barlad

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Raul Barlad isi aduna apele din tinutul Moldovei, mai precis din Podisul Moldovei situat in partea estica a Romaniei. Raul Barlad are o lungime de 207 Km, dreneaza o suprafata de bazin de 7220 kmp si are o forma dendritica. El izvoraste din apropierea Curmaturii de la Valea Ursului - sa spre Siret. Este un rau tipic de silvostepa avand astfel o curgere redusa. Valea Barladului e suprapusa pe trei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza distributiei tipurilor de mediu in bazinul hidrografic Barlad

Raul Barlad isi aduna apele din tinutul Moldovei, mai precis din Podisul Moldovei situat in partea estica a Romaniei. Raul Barlad are o lungime de 207 Km, dreneaza o suprafata de bazin de 7220 kmp si are o forma dendritica. El izvoraste din apropierea Curmaturii de la Valea Ursului - sa spre Siret. Este un rau tipic de silvostepa avand astfel o curgere redusa. Valea Barladului e suprapusa pe trei arii structurale Depresiunea Barladului, promotoriul nord-dobrogean si platforma moldoveneasca.

In partea de Nord a podisului Moldovenesc raurile au directia de curgere nord vest-sud est, iar in partea sudica este de la nord la sud, exceptie facand raul Barlad, care in cursul inferior face un cot spre sud-vest. Acesta este singurul afluent important din partea stanga a Siretului, avand cursul adaptat regiunii de podis pe care o dreneaza.

Bazinul Barladului este parte componenta a bazinului Siretului, reprezentand 17,1% din suprafata acestuia.
Formele de relief care delimiteaza bazinul Barladului sunt:
in nord: Coasta Iasilor;
in sud: Campia Siretului inferior;
in vest: Dealurile Tutovei si culoarul Siretului;
in est: Dealurile Falciului si Podisul Covurluiului.

Bazinul hidrografic Barlad, se afla situat in cadrul depresiunii cu acelasi nume - Depresiunea Barlad.Aceasta este limitata la nord de Platforma Moldoveneasca iar la sud de prelungirea nord-dobrogeana.
Ea s-a format prin scufundarea marginii de sud a Platformei Moldovenesti si partii de nord a promotorului dobrogean.

Depresiunea Barladului prezinta un fundament de sisturi cristaline de varsta precambriana, afectate ulterior de fenomene de cutare si metamorfoza.Valea Barladului are forma unui semn de arc, avand concavitatea spre vest. Curbura maxima se inregistreaza in preajma localitatii Sarbi, situate chiar in lunca raului. In acest culoar primeste mai multi afluenti, care contribuie la cresterea dimensiunilor laterale ale Vaii Barladului si la ramificarea ei.

Datorita structurii geologice in care predomina roci argilo-nisipoase, au rezultat forme de relief apartinand unor tipuri diferite: structural (cueste, vai subsecvente, consecvente si obsecvente), sculptural (interfluvii, versanti), de acumulare (conuri de dejectie si glacisuri, lunci si terase).Valea Barladului este rezultata efectiv din procesul eroziunii normale, de adancire sacadata a raului.

Evolutia albiei este cu atat mai rapida, cu cat variatiile de debit si nivel sunt mai mari. Forma vailor de astazi din cadrul bazinului Barlad este rezultatul unor intense modificari ale retelei hidrografice, astfel, de la vaile consecvente s-a ajuns la cele subsecvente cum ar fi Valea Birladului superior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.