Analiza critica a soft-urilor educationale

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Profesorii ar trebui sa-silargeasca modalitatile de utilizare a TIC, nu doar pentru prezentari, dar si pentru alte scopuri didactice.TIC ar trebui sa fie puse la dispozitia (pentru uzul) elevilor in sensul in care profesorii sa ii incurajeze sa creeze, prezinte, trimite si salva diferite produse prin intermediul TIC.

Elevilor ar trebui sa li se dea mai multe sarcini pentru crearea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza critica a soft-urilor educationale

Profesorii ar trebui sa-silargeasca modalitatile de utilizare a TIC, nu doar pentru prezentari, dar si pentru alte scopuri didactice.TIC ar trebui sa fie puse la dispozitia (pentru uzul) elevilor in sensul in care profesorii sa ii incurajeze sa creeze, prezinte, trimite si salva diferite produse prin intermediul TIC.

Elevilor ar trebui sa li se dea mai multe sarcini pentru crearea prezentarilor, scrierea eseurilor, contributia la revistele scolare etc.TIC ar trebui sa faca parte din programul de lectie al profesorilor, astfel incat sa aiba un rol relevant in procesul TSL, in loc sa fie doar simple instrumente. Acest lucru necesita stabilirea unor obiective orientate pedagogic ale lectiilor, pe o perioada mai lunga de timp. TIC ar trebui utilizate pentru facilitarea strategiilor de invatare ale elevilor.

Daca este subliniata componenta de studiu, atunci unul din aspectele majore este sprijinirea dezvoltarii strategiilor de studiu ale elevilor. Din punct de vedere pedagogic, si in special intr-o institutie de invatamant cum este scoala, sloganul "invata sa inveti" implica in primul rand principiul "predarea catre/pregatirea elevilor pentru a invata cum sa invete/studieze", de ex. schematizarea procesului si strategiilor de invatare este de o importanta capitala.

Observatii si concluzii:
Clasele sunt prea des vazute exclusiv ca medii de predare
Predarea formala domina echilibrul intre invatarea formala si informala
Bibliotecile sufera din cauza functionalitatii, datorita fondurilor suficiente, dar si datorita rolului lor care nu a fost reconsiderat si pus in convergenta cu TIC

Prea putine calculatoare plasate in spatii publice diferite din scoli, nu intotdeauna in cancelarii.In multe scoli, toate calculatoarele sunt plasate doar in laboratoarele de informatica.In multe scoli, profesorii nu aveau cheia de la laboratoarele de informatica; in schimb, erau conditionati de cautarea cheii inainte de intrarea in laborator.Cele mai multe laboratoare de informatica sunt inchise cand nu se desfasoara ore

Nevoile comunitatii nu au fost luate in considerare in mod corespunzator
Conceptul de mediu educativ ar trebui largit pentru a acoperi un mediu de predare, studiu, invatare, lucru si comunicare. Pe scurt, ar trebui sa vorbim despre un mediu de actiune in care diferitele lui componente sunt in mod corespunzator echilibrate.

In plus fata de mediul traditional de predare, ar trebui data o importanta mai mare mediilor informale de invatare
Bibliotecile, ca medii importante de studiu, ar trebui mai intai reorganizate si apoi transformate in centre de resurse cu calculatoare si acces gratuit pentru toti profesorii si elevii.

Mai multe calculatoare ar trebui plasate in diferite medii de actiune din scoli, inclusiv cancelaria comuna tuturor profesorilor. Cand cladirea scolii se renoveaza (sau sunt construite cladiri noi), ar trebui luat in considerare modul in care TIC poate contribui la diferite constelatii de cladiri, cum ar fi distribuit vs. integrat
Avand o serie de calculatoare puse la dispozitia profesorilor in cancelarie (sala comuna) s-a dovedit a fi un lucru foarte util si chiar indispensabil, in special pentru cazurile in care nu toti profesorii au calculatoare acasa.

In plus, aceste calculatoare ar trebui conectate la imprimante si la internet, astfel incat profesorilor sa le fie usor sa-si pregateasca materialele, sa trimita si sa primeasca e-mail-uri, sa navigheze pe internet in timpul liber. Am vazut cancelarii in care toate acestea erau bine organizate, dar asta nu se intampla peste tot.

Mai multe calculatoare ar trebui plasate in locuri accesibile in diferite laboratoare pentru a le face utilizabile in procesul de TSL a diferitelor materii. Chiar si 1-2 calculatoare ar putea actiona ca agenti de schimbare. Toti profesorii si poate si unii dintre elevii selectati, ar trebui sa aiba cheia laboratorului de informatica, astfel incat sa poata intra in timpul liber, fara a fi nevoiti de a cauta intai cheia.

Laboratorul/laboratoarele de informatica ar trebui sa fie deschise in timpul pauzelor si inainte si dupa inceperea scolii, astfel incat atat profesorii cat si elevii sa poata lucra acolo individual. Profesorii ar trebui sa cunoasca unde pot solicita asistenta tehnica in cazul in care este ceva in neregula cu calculatoarele. Scoala ar trebui sa pregateasca un plan strategic referitor la cum pot fi rezolvate problemele tehnice, cat mai eficient posibil

Ar trebui realizat un plan general privind imbunatatirea/actualizarea calculatoarelor existente. Una dintre solutii ar putea fi upgradarea anuala a unei patrimi dintre ele. Astfel, toate calculatorele ar fi upgradate in patru ani. Calculatoarele prea vechi sau softurile prea vechi s-au dovedit a fi mult mai scumpe decat cumpararea de noi calculatoare la intervale regulate.

Nevoile comunitatilor locale ar trebui sa fie rezolvate, permitand localnicilor sa utilizeze resursele digitale urmarind anumite reguli. Aceasta ar ajuta cu siguranta la crearea unui sentiment de grup si a unei comunitati cu scop comun de grija si asistenta.Colaborarea si activitatile colaborative sa fie utilizate regulat, atat in clase cat si in laboratoarele de informatica.Ar trebui incurajate modalitatile de lucru in echipa si cooperarea dintre elevi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.