Analiza costurilor de productie a unei societati

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

"Cunoasterea activitatii economice, gestiunea resurselor impun studierea factorilor de productie nu numai in procesul alocarii si combinarii ci si in consumarea lor. O data cu aceasta, este necesara calcularea costului de productie, a carei problematica tine de nivelul microeconomic, deoarece intreprinderile, ca centre de decizie, combina, intr-un fel sau altul, factorii de productie, efectueaza c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza costurilor de productie a unei societati

"Cunoasterea activitatii economice, gestiunea resurselor impun studierea factorilor de productie nu numai in procesul alocarii si combinarii ci si in consumarea lor. O data cu aceasta, este necesara calcularea costului de productie, a carei problematica tine de nivelul microeconomic, deoarece intreprinderile, ca centre de decizie, combina, intr-un fel sau altul, factorii de productie, efectueaza cheltuieli de resurse si obtine rezultate.

Consumul factorilor de productie inseamna intrebuintarea nemijlocita a acestora la producerea de bunuri materiale si servicii, in careia resursele economice alocate se regasesc intr-o forma naturala concreta si/sau valorica in preturile rezultatelor obtinute. Gestiunea factorilor de productie presupune evaluarea in bani a consumului acestora si, deci, cunoasterea costului; aceasta se impune cu atat mai mult in contextul resurselor limitate, care actioneaza restrictiv. Pentru orice producator, inca inainte de a avea loc productia, in faza de informare si documentare, se ridica problema, aparent simpla:

cat costa producerea bunului respectiv? Un cost de productie, pe unitatea de rezultat, mai mic permite obtinerea de profit mai mare, asigura mentinerea clientilor si da, totodata satisfactie actionarilor, consiliului de administratie, salariatilor, in ansamblu. Iata de ce se poate spune ca actiunile agentilor economici sunt ghidate de costuri."
"Costul de productie ocupa un loc important in sistemul categorial al economiei politice, fiind unul dintre cei mai sintetici indicatori ai activitatii economice reflectand gradul de eficienta a acesteia prin structura, marimea si evolutia sa."

Costul de productie reprezinta totalitatea cheltuielilor corespunzatoare consumului de factori de productie, pe care producatorii le efectueaza pentru producerea si vanzarea de bunuri materiale sau pentru prestarea de servicii."
"Exprimarea baneasca a cheltuielilor, independent de marimea si importanta lor, permite aducerea la un numitor comun a consumurilor de factori de productie diferiti si pe aceasta baza, devin posibile masurarea si compararea lor."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.