Analiza comportamentului strategic la nivelul firmei

7x puncte

categorie: Management

nota: 9.45

nivel: Facultate

Analiza mediului extern
Are in vedere factorii sociali, culturali, demografici, de mediu, politici, tehnologici, legislativi ce pot influenta in sens pozitiv sau negativ activitatea unei organizații. Oportunitatile si amenintarile mediului extern sunt in afara controlului direct al organizației si ele, analizate in mod obiectiv, vor releva toate aspectele importante, nu doar cele care sunt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza comportamentului strategic la nivelul firmei

Analiza mediului extern
Are in vedere factorii sociali, culturali, demografici, de mediu, politici, tehnologici, legislativi ce pot influenta in sens pozitiv sau negativ activitatea unei organizații. Oportunitatile si amenintarile mediului extern sunt in afara controlului direct al organizației si ele, analizate in mod obiectiv, vor releva toate aspectele importante, nu doar cele care sunt in avantajul organizației.

Exemple de oportunitati si amenintari la adresa unei organizații: revoluția tehnologica, migratiile populației, o noua reglementare, lansarea pe piața a unui nou produs/serviciu de catre o organizatiei concurenta, etc.

Un principiu de baza in comportamentul strategic susține că o organizație in procesul de formulare a strategiilor trebuie sa încerce sa beneficieze de oportunitatile mediului extern, reducind in același timp impactul negativ pe care amenintarile mediului extern îl pot avea.
Astfel evaluarea mediului extern și identificarea factorilor determinanți sunt esențiale pentru succesul organizației, procesul de colectare a informațiilor fiind denumit si scanarea mediului extern.

Analiza internă
O importanta considerabila trebuie acordata si modului in care factorii interni ai unei organizații influenteaza competitivitatea acesteia. Evaluarea interna a unei organizații înseamnă analizarea punctelor forte si punctelor slabe ale acesteia. Acestea pot apare in activitatile departamentelor funcționale (marketing, cercetare-dezvoltare, financiar, contablitate, producție) sau pot ține de cultura organizațională.

Obiectivele pe termen lung
Sunt rezultatele specifice pe care organizatia cauta sa le îndeplinească in realizarea misiunii sale. Termenul lung inseamna o perioada de timp mai mare de un an.

Obiectivele sunt esențiale pe succesul organizației deoarece:
trasează direcțiile;ajuta in procesul de evaluare;dezvăluie prioritatile;furnizează fundamentul pentru planificarea, organizarea, motivarea si controlul eficient al activitatilor.

Obiectivele trebuie sa fie măsurabile, consistente, rezonabile si clare. Intr-o organizație mare obiectivele trebuie sa fie stabilite atit la nivelul întregii organizații cit si pentru fiecare departament in parte.

Strategiile
Sunt modalitatile prin care obiectivele pe termen lung ale organizației sunt atinse. Strategiile sunt acțiuni ce necesita decizii ale conducerii organizației si consuma o mare parte a resurselor acesteia. De obicei , strategiile afectează dezvoltarea organizației pe o perioada mare, de obicei 5 ani.

Obiectivele anuale ale organizației
Sunt îndeplinite in perspectiva atingerii obiectivelor pe termen lung. Acestea trebuie sa fie măsurabile, clare, realiste si sunt stabilite pentru fiecare dintre nivelurile organizației. Obiectivele anuale sunt importante in perioada de implementare, in vreme ce obiectivele pe termen lung sunt esențiale in faza de elaborare.
Politicile organizației

Cu ajutorul lor sunt îndeplinite obiectivele anuale ale organizației. Aceste politici includ reguli generale, regulamente si proceduri, si pot si stabilite la nivelul organizației si aplicate întregii organizații, la nivelul departamentelor funcționale si aplicate fiecărui departament in parte sau la nivelul principalelor departamente operative sau unitati teritoriale si aplicate fiecărui departament, respectiv unitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.