Analiza comparativa intre Romania si tarile UE

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Numarul redus de beneficiari nu se datoreaza aplicarii eficiente a unui program de eradicare a saraciei ci dificultatilor financiare cu care se confrunta majoritatea consiliilor locale care au obligatia de a acoperi in intregime cheltuielile pentru beneficiile legii 67 / 1995. Acestea introduc criterii restrictive pentru evaluarea situatiei materiale a solicitantilor si beneficiarilor efectul fiin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza comparativa intre Romania si tarile UE

Numarul redus de beneficiari nu se datoreaza aplicarii eficiente a unui program de eradicare a saraciei ci dificultatilor financiare cu care se confrunta majoritatea consiliilor locale care au obligatia de a acoperi in intregime cheltuielile pentru beneficiile legii 67 / 1995. Acestea introduc criterii restrictive pentru evaluarea situatiei materiale a solicitantilor si beneficiarilor efectul fiind numarul redus de beneficii acordate si un cuantum redus al acestora.

In tarile Uniunii Europene doar Suedia si Italia au optat pentru finantarea beneficiilor de asistenta sociala, similare ajutorului social din Romania, de la bugetele locale. In alte state finantarea se realizeaza fie de la bugetele regionale ( Austria in proportie de 100%), fie prin coparticipare de la bugetele regionale sau centrale cu cele locale ( Germania: 25% bugetele landurilor si 75% din bugetele locale, Olanda: 90% de la bugetul de stat si 10% de la bugetele locale, Danemarca: 50% de la bugetul de stat si 50% de la bugetele locale iar Finlanda 27% de la stat si 73% de la bugetele municipale). In a treia categorie de state:

Belgia, Franta, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia si Spania finanteaza aceste beneficii in exclusivitate de la bugetele de stat. Singura exceptie in Uniunea Europeana o constituie Grecia care (cel putin pana la nivelul anului 1999) care nu avea un beneficiu de asistenta sociala similar ajutorului social din Romania sau a beneficiilor corespunzatoare celorlalte tari din Uniunea Europeana. Astfel, beneficiile acordate in acest stat se refera doar la situatii exceptionale iar categoriile de potentiali beneficiari sunt:

Asa cum am aratat chiar si in statele Uniunii Europene, cu exceptia Suedie recunoscut in manualele de politici sociale ca un veritabil stat al bunastarii si a Italiei, s-a optat fie pentru cofinantare fie pentru finantarea de la bugetele centrale. In aceste conditii, statul garanteaza minimum de trai si pentru cei aflati in dificultate fara sa existe riscul excluziunii in regiuni unde autoritatile locale au posibilitati bugetare mai reduse.

O alta deficienta majora a legii 67/1995 o reprezinta erodarea continua a cuantumului pentru toate beneficiile (cu exceptia ajutorului de urgenta unde valoarea este stabilita in functie de situatia solicitantului si functie de posibilitatile bugetare ale consiliului local care aplica legea), desi actul normativ prevedea modalitatea indexarii periodice. Si noua lege privind venitul minim garantat prevede indexari ale cuantumului beneficiilor de asistenta sociala insa, ca si precedentul act normativ, indexarea se realizeaza prin hotarare de guvern.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.