Analiza comparativa a liderului,managerului si intreprinzatorului

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Calități interpersonale-este abilitatea de a avea de-a face efectiv cu alți oameni ,atît din interiorul,cît și din exteriorul organizației.Exemple de calități interpersonale sunt:abilitatea de a fi legat de oameni,de a înțelege nevoile și motivațiile,de a arăta o reală compasiune pentru suferințele colaboratorilor,indiferent de „rangul” acestora etc.

Calități de diagnos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza comparativa a liderului,managerului si intreprinzatorului

Calități interpersonale-este abilitatea de a avea de-a face efectiv cu alți oameni ,atît din interiorul,cît și din exteriorul organizației.Exemple de calități interpersonale sunt:abilitatea de a fi legat de oameni,de a înțelege nevoile și motivațiile,de a arăta o reală compasiune pentru suferințele colaboratorilor,indiferent de „rangul” acestora etc.

Calități de diagnosticare-este abilitatea de a aprecia o anumită situație și de a-i stabili cauzele.Calitățile de a diagnostica ale managerului de succes sunt comparabile cu acelea a unui doctor,care apreciază simptomele pacientului și stabilește problema medicală.

Calități analitice-este folosită pentru identificarea problemelor relevante sau variabile într-o situație,pentru a vedea cum se leagă și pentru a le aprecia importanța relativă.

Calitățile analitice se leagă foarte des cu cele de diagnosticare. De exemplu,un manager numit într-o nouă poziție poate fi confruntat cu o mulțime de probleme care îi solicită atenția.Calitățile de diagnostician sunt necesare pentru identificarea cauzelor tuturor problemelor.Dar mai întîi,managerul trebuie să analizeze problema „tuturor problemelor” pentru a determina care dintre probleme au nevoie de atenție imediată și care pot aștepta.

Toate aceste calități sunt educabile în timp,însă ca acestea să fie posibile este necesar ca în procesul selecției pentru un post de conducere să fie urmărită existența și a altor calități care stau la baza dezvoltării și „exploatării” celor cinci analizate anterior:

• Sănătatea fizică și mentală
• Personalitate și caracter
• Nivelul educației
• Motivația

Înafară de aceste abilități profesionale, managerul trebuie să aibă anumite calități personale. În primul rînd un manager trebuie să aibă dorința de a conduce, de a comunica, să fie onest și integru, să aibă o anumită experiență anterioară ca manager.

Un manager care posedă toate aceste calități este un”robot” teoretic.În realitate el nu există.În viața relă conduc managerii,
respectiv; ființe umane care posedă cunoștințe,calități și voință,dar care au și slăbiciuni și defecte care pot provoca erori.

Rolurile manageriale în organizație

În rezolvarea problemelor cu care se confruntă managerii trebuie să îndeplinească, în combinații diferite (după nivelul ierarhic pe care se situează) funcțiile de bază ale managementului: planificarea, organizarea, conducerea (coordonarea sau leadership-ul) și controlul

Fig.4 Interdependențele dintre funcțiile managementului

Îndeplinirea acestor funcții de bază presupune cumunul unor comportamente sau set de roluri manageriale.
Henry Mintzberg a studiat comportamentul unui mare număr de manageri și a ajuns la concluzia că există 10 roluri fundamentale pe care le joacă managerii, grupate, după natura lor, în trei mari categorii: interpersonale, informaționale și decizionale:

a. Roluri interpersonale – descind din autoritatea formală a managerului
1. Figură reprezentativă au centrală a organizației:
- reprezintă organizația la diferite ceremonii oficiale;
- semnează documentele oficiale;
- stimulează subordonații, clienții etc

2. Conducător (lider) – în direcționarea și coordonarea activității subordonaților. Comportamentul specific acestui rol apare numai în raporturile directe cu subalternii, adică la angajarea, promovarea, destituirea, motivarea sau controlul personalului.

3. Legătură (liason) – impus de raporturile cu alte persoane, subalternii sau superiorii, respectiv cu membrii consiliului director, furnizorii, oficialitățile administrative, etc.
b. Roluri informaționale

4. Monitor al informațiilor, adică receptor, evaluator și selector al informațiilor din mediu, care pot influența performanța organizației.

5. Difuzor al informațiilor (sau diseminator), transmițător al acestora înspre subordonați și alte persoane din cadrul organizației.

6. Purtător de cuvânt – calitate în care managerul transmite poziția oficială a organizației, în special celor din exteriorul acesteia.
c. Roluri decizionale – sunt probabil cele mai importante din întreaga activitate managerială întrucât aici intervine managerul în adaptarea continuă a organizației la mutațiile intervenite în mediul acesteia.

7. Întreprinzător, inițiator, generator de schimbări planificate în viața organizației, cum ar fi: testarea unei noi piețe, inițierea unei anchete în rândul consumatorilor, etc. și supervizor al desfășurării acestor schimbări.

8. Atenuator sau corector al tulburărilor care pot provoca schimbări nedorite: greve, anularea contractului încheiat cu un furnizor, întârziere în desfacerea produselor, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.