Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Sud Romania si regiunea Midi Pirinei Franta

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 6.75

nivel: Facultate

Referat despre Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Sud Romania si regiunea Midi Pirinei Franta
Potențialul turistic natural al regiunii este dat de rama montană limitrofă din nord ce pune în evidență alte aspecte: abrupturi de sute de metri pe aliniamente de falie sau de contact petrografic evident (Ghițu, Iezer, Bucegi), culmi domoale și mai joase dezvoltate pe fliș [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Sud Romania si regiunea Midi Pirinei Franta

Referat despre Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Sud Romania si regiunea Midi Pirinei Franta
Potențialul turistic natural al regiunii este dat de rama montană limitrofă din nord ce pune în evidență alte aspecte: abrupturi de sute de metri pe aliniamente de falie sau de contact petrografic evident (Ghițu, Iezer, Bucegi), culmi domoale și mai joase dezvoltate pe fliș grezos (M. Gurguiatu) sau pe roci cristaline (M. Leaota); un relief ruiniform cu turnuri, coloane, polițe structurale (în S Mț. Bucegi); depresiuni de eroziune diferențiată sau structurală încadrate în sectoare de chei (în lungul Argeșului M. Ghițu și M. Frunți, între barajul de la Vidraru și depresiunea Arefu, pe văile Vâlsan, Bughea și Râul Târgului), Dâmbovița la Cetățeni, Ialomița, Bratia, Prahova la Posada și Nistorești), lacurile și izvoarele minerale și rețeaua de ape curgătoare constituie unități geografice de care se leagă activități turistice însemnate( Argeș, Ialomița, Dâmbovița în munte dar și în dealuri s-au construit baraje în spatele cărora se întind lacuri cu lungimi variabile – Vidraru, 14 km lungime, Oești, Cerbureni, Curtea de Argeș, Zigoneni, Vâlcele, Budeasa, Bașcov și 2 la intrarea în câmpie, Ștefănești și Călinești, ș.a).

Potențialul turistic antropic este la fel de complex urmare a îndelungatei locuri și istorii bogate în fapte și în înfăptuiri materiale și spirituale. Cea mai mare parte a lor se află concentrate în orașe dar sunt și altele răspândite în unele localități sau în afara acestora. Multe dintre ele cunoscute și incluse în programe turistice locale sau care vizează deplasări itinerante ce se desfășoară în lungul culoarelor văilor principale și spre spațiul montan.

În zona turistică Valea Prahovei principalele centre turistice sunt Ploiești și Câmpina la care se asociază cele patru orașe din spatiul carpatic (Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal).
Există obiective turistice de rang internațional și național, cele mai multe dotări și cele mai variate forme de activități turistice. De altfel ea se poate îmbina cu alte 2 segmente la nord către Brașov și la sud spre București conturând în perspective o axă turistică de rang internațional sprijinită și de autostrăzile ce vor fi realizate (ex. autostrada București-Brașov).

Zona turistică Valea Ialomiței se desfășoară în cadrul zonei între Târgoviște și Moroeni, din ea desprinzându-se trei trasee ce conduc la valea Prahovei (la Breaza și la Sinaia) și în Mț. Bucegi. Cuprinde dominant obiective turistice antropice, iar amenajările cu excepția centrului polarizator Târgoviște sunt în proces de constituire ca de altfel și nivelul cunoașterii lor. Prin valorificarea potențialului și ridicarea gradului de desfășurare a activităților turistice axa propriu-zisă va căpăta însemnatate trecând de la stadiul de directive în turismul de transit la forme mult diversificate. Așadar principale obiective turistice se regăsesc în municipiul Târgoviște, Vulcana Băi, Mănăstirea Dealu, orașul Pucioasa, orașul Fieni, Pietroșița și Moroeni.

Ultima zonă turistică și anume Argeș se desfășoară în nord-vestul regiunii și într-o oarceare măsură reproduce unele caracteristici de bază ale zonei prahovene. Astfel pe de-o parte are la contactul cu câmpia un centru turistic Pitești deosebit de important prin obiective și deschiderile spre activități turistice variate, la care în spațiul deluros se adaugă Curtea de Argeș cu personalitatea sa istorică și arhitectonică iar pe de alta prin autostrada ce se leagă rapid cu zona București iar prin Transfăgărășan cu zonele carpatice din nord. În plus se adaugă mai multe culoare de vale (Râul Doamnei, Vâlsan, Argeșel), cu dezvoltare dinspre Pitești către Carpați ce se constituie în axe turistice cu grad diferit de impunere pe piața turistică. Nu trebuie omis nici traseul de la est (Câmpulung) la vest (Curtea de Argeș-Râmnicu Vâlcea) ce leagă așezările muscelene din bazinetele depresionare sudice dezvoltate pe un străvechi drum medieval și care s-ar putea impune în perspective ca un segment dintr-o axă ce s-ar lega pe de-o parte cu spatiul nord-oltean iar pe de alta prin culoarul Rucăr-Bran cu Brașovul și ținuturile limitrofe.

Regiunea Midi Pirinei, ca și regiunea Sud România este presărată de multe locuri frumoase și interesante precum castele, orășele și sate pline de farmec medieval, podgorii de vin, pistele de schi ale Pirineilor, care în regiunea Sud se găsesc în Valea Prahovei. Potențialul turistic natural al regiunea Midi-Pirinei este redat de frumusețea peisajelor și reliefului montan de la poalele Munților Pirinei în apropiere de statul Andorra, unde se pot practica turismul balneoclimatic de tip montan, turism sportiv, ș.a. Potențialul turistic antropic este reprezentat de orașul principal din regiunea, Toulouse, capitala departamentului Languedoc și al 4 lea oraș al Franței, Toulouse este supranumit și orașul roz. Cu un trecut istoric bogat, orașul este de asemenea și centrul industriei Aerospațiale, obiectivele principale sunt date de Capitoliul, Pont Neuf, Clocher des Cordeliers, Catedrala St. Etienne, Bazilica Sf. Semine, Couvent des Jacobins, Englise Notre Dame du Taur, Alees Jean Jaures, o importantă stradă modernă, Muzeul Augustinilor, Place de la Trinite, Place du Salin, Monument aux Combattants de la Haute-Garonne, Foix, oraș situat la 80 km de Toulouse, dominat de un castel impozant cuibărit deasupra centrului medieval și al străduțelor înguste. Aici, în fiecare vară, se desfășoară și un festival medieval, cu spectacole în fiecare vineri și sâmbăta în lunile iulie și august. Râul din apropiere Rivière Souterraine de Labouiche este cel mai lung râu subteran din Europa și oferă posibilitatea unor plimbări cu barca pentru a vizita peșterile.

Montségur, un vechi castel Cathar în vârful unui munte abrupt, la poalele Pirineilor. În 1244, dupa un asediu de zece luni, acesta a fost cucerit și două sute de « eretici » au fost arși de vii. Una dintre opriri în aceeași zonă poate fi orășelul Mirepoix surprinzători prin arcadele sale rectangulare. O listă a tuturor castelelor cathare este disponibilă în oficiile de turism. Parcul preistoric din Tarascon este situat într-un cadru mirific și încearcă să recreeze viața în era Neolitică. Adeseori sunt organizate demonstrații ale felului de a ciopli arme din silex sau cum se aprindea focul. Este unul din locurile în care se pot admira reproduceri ale picturilor rupestre din peșterile închise publicului. Dintre peșterile deschise publicului amintesc Niaux și Mas d’Azil.

Parc des Loups este un parc de lupi aflat în Orlu, lângă Ax Les Thermes. Lourdes se află la aproximativ o oră și jumătate cu mașina de Toulouse. Este un loc de pelerinaj deoarece se spune că aici unei țărăncuțe i s-a aratat Sf. Fecioară Maria. Pelerinajul cel mai important are loc aici în fiecare an, în săptămâna de 15 August cand sute de oameni bolnavi, din intreaga lume, vin pentru a se tămădui în apele sfintite.

Observatoire du Pic du Midi, în apropiere de Tarbes, permite a se urca până la 2.877 m cu telefericul pentru a se admira un peisaj impresionant ce oferă o priveliște unică asupra întregului lanț al Pirineilor, (în regiunea Sud România cele mai înalte vârfuri unde se poate ajunge este dat de vf. Omu (2.504m) unde se află și o statie meteo, drumeții în Mț. Bucegi unde se pot admira formele structurale de relief (Sfinxul și Babele) sau se poate escalada pe masivul montan Caraiman, unde se află o cruce ce amintește de jertfa soldaților români din primul război mondial, 1916-1918). Există deasemenea și un centru de cercetare despre astronomie deschis publicului. Albi, situat la 80 km de Toulouse, acest orășel a fost odinioară punctul de concentrare al mișcării eretice a Catharilor, iar mai apoi un punct fierbinte al răscoalelor clasei muncitoare.

Orașul vechi, un adevărat muzeu în aer liber pe malurile râului Tarn, a fost conservat intact de-a lungul secolelor. Aici pot fi vizitate uriașa catedrală Sainte Cécile, construită la sfârșitul secolului al 13-lea, precum și muzeul Palais de La Berbie. Cordes-sur-Ciel este unul dintre sătucurile medievale. Această cetate medievală a fost construită în 1222, în vârful unei stânci, la aproximativ 80 km NE de Toulouse, nu departe de Albi. Prin plimbarea de-a lungul străduțelor abrupte presărate cu trepte de piatră se pot admira numeroasele case cu arhitectură gotică, case ce acum au devenit galerii de artă sau magazine de obiecte de artă. În Cordes se află deasemenea renumitul restaurant Grand Ecuyer.

La o oră depărtare de Tolouse, se află Carcassonne o fortareață medievală incredibil de bine păstrată de-a lungul timpului și unică în Europa. Cele 52 de turnuri, 2 ziduri concentrice și 3 km de întărituri împrejmuiesc locuitorii orașului. Collioure este situat pe coasta Mediteranei, la sud de Perpignan. Este un mic port cochet, dominat de o fortăreață ce a reprezentat în secolele 13 și 14 rezidența de vară a regilor din Majorca ce stăpâneau Catalunia Franceză. Rocamadour este un orășel situat în Lot, partea nordică a regiuni Midi-Pirinei. Această așezare, construită pe culmea unui munte, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Franța, după Muntele Saint-Michel, turnul Eiffel și castelul Versailles.

Accesibilitate turistică: infrastructura de transport. Regiunea Sud România este străbătută de numeroase căi de comunicație care asigură legăturile nu numai cu toate obiectivele turistice, dar și cu marile centre urbane din centrul și sudul țării. Astfel, pe Prahova se înscriu o șosea DN1 și o cale ferată magistrala 3 cu importanță națională și europeană, pe Valea Argeșului a fost amenajată Transfăgărășanul, pe Râul Târgului și Dâmbovița sunt șosele care se unesc la Mateiaș de unde se face legătura, prin culoarul Rucăr-Bran, cu localitățile turistice, drumurile forestiere și potecile cu marcaje ce urcă în munți (mai ales în Bucegi) și căile ferate de-a lungul Ialomiței, Argeșului, Râul Târgului.

Pe ansamblu, Franța se caracterizează prin calitatea, densitatea și eficacitatea infrastructurilor de transport. Privind densitatea infrastructurilor autorutiere la numărul de locuitori, Franța ocupă locul 3, la egalitate cu Belgia. De asemenea, performanțele altor rețele de infrastructură situează Franța în rândul țărilor celor mai performante, cum este cazul aeroporturilor, echipamentelor de telefonie fixă și mobilă și Internet.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.