Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Centru - Franta si regiunea Centru - Romania

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.04

nivel: Facultate

Chenonceaux, cel mai original castel din Franța, supranumit Castelul Damelor, este construit ca un pod peste râul Cher, iar principala lui destinație a fost de reședință a amantelor regale. Aici se pot vedea, perfect conservate, mobilier și tapițerii din secolul al XV-lea, iar partea de clădire construită peste pod adăpostește și acum marea sala de bal.

Numele de „Castelul Da[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Centru - Franta si regiunea Centru - Romania

Chenonceaux, cel mai original castel din Franța, supranumit Castelul Damelor, este construit ca un pod peste râul Cher, iar principala lui destinație a fost de reședință a amantelor regale. Aici se pot vedea, perfect conservate, mobilier și tapițerii din secolul al XV-lea, iar partea de clădire construită peste pod adăpostește și acum marea sala de bal.

Numele de „Castelul Damelor“ vine de la faptul că trei femei celebre au locuit aici: Caterina de Medici (soția lui Henri al-II-lea), Diane de Poitiers (amanta aceluiași rege) și Mary, regina Scoției. Amboise este însă considerat cel mai important castel al Renașterii, probabil datorită faptului că aici se află mormântul lui Leonardo da Vinci.

Favorit al cunoscătorilor regiunii, castelul Chaumont, amplasat în centrul unui parc uriaș, a fost terminat în anul 1510 iar printre proprietarii săi se numără Caterina de Medici, soția regelui Henri al-II-lea, care practica aici magia neagră împreună cu astrologul său.
Despre castelul D’Ussé, cel mai frumos din întreaga Franță, se spune că a fost sursa de inspirație a lui Charles Perrault pentru povestea sa, „Frumoasa din pădurea adormită“.

De asemenea, se mai spune că una din proprietare, ducesa de Durras, a fost iubita poetului Viscont René de Chateaubriand, iar când acesta a murit, în 1848, ea a oprit toate ceasurile din castel, exact ca în povestea mai sus amintită. Descendentul ei, ducele de Blacas, actualul proprietar al castelului, luminează feeric clădirea în fiecare noapte, spre deliciul vizitatorilor.

Regiunea Centru România dispune de un potențial turistic care este concentrat în provincii, regiuni și zone turistice, printre acestea se evidențiază cu cea mai mare suprafață și potențial turistic atât natural cât și antropic, provincia dealurilor Transilvaniei care cuprinde (zona turitică Sibiu, Mureș, Alba Iulia, Sighișoara-Mediaș), regiunea turistică Brașov, regiunea turistică Gheorgheni-Ciuc cât și zona turistică naturală Mț. Harghita.

Brașov
Provincia turistică a dealurilor Transilvaniei include partea centrală a României desfășurată între ramurile Carpaților.
Precumpănesc obiective istorice și cultural tradiționale (cetăți și ruine de cetăți antice și medievale nu numai în orașe dar și în sate, castele și palate, biserici în stil gotic, baroc, renascentist etc., cetăți țărănești, biserici din lemn, clădiri din sec. XVIII-XIX etc,).

Se adaugă elemente ale cadrului natural (lacuri sărate rezultate prin prăbușirea exploatărilor de sare pe seama cărora s-au dezvoltat stațiuni balneare, rezervații naturale floristice, geomorfologice, peisaje inedite etc.

Lacul Sf. Ana
Regiunea turistică sud-transilvană, se desfășoara în S Transilvaniei și cuprinde depresiunile aflate în bazinul Oltului (Homoroade, Hoghiz, Făgăraș, Sibiu, Apold) precum și partea sudică a podișului Hârtibaci și Secaș. La contactul cu muntele există interferențe. Regiunea se caracterizează printr-un potențial natural dar mai ales antropic deosebit, printr-o accesibilitate corespunzătoare facilitate de o infrastructură cu grade diferite de modernizare, dotări de cazare și alimentație variată.

Multe din localitățile situate la periferia depresiunilor constituie puncte de plecare spre munte, mai ales spre creasta nord-făgărașană și în Mț. Cibin. Se racordează prin drumuri rutiere și feroviare cu zona turistică complexă Brașov și cu regiunea Mureșului dar și cu unități turistice aflate în Carpați, la sud și vest de aceștia. În cadrul acestei regiuni se pot separa mai multe axe turistice și anume: axa Oltului, axa Hârtibaciului, axa Cibinului-Secaș pe ultima individualizându-se zona turistică Sibiu.

Sibiu
Regiunea turistică central-transilvană, cuprinde partea central a depresiunii colinare a Transilvaniei, în lungul văilor Mureșului, Târnavelor și pe principalii afluenți ai acestora. De aici prima caracteristică legată de distribuția obiectivelor turistice ai acestora. De aici o primă caracteristică legată de distribuția obiectivelor turistice în principal în așezările din cele trei culoare de vale ce se constituie în 3 axe.

Este o regiune care se impune nu atât prin peisajele naturale care sunt pitorești cât mai ales printr-un potențial antropic deosebit rezultat al unei îndelungate locuiri și conviețuiri a românilor cu sașii și secuii.

Acestea sunt marcate mai ales sub formă de biserici ridicate de-a lungul veacurilor realizate în stiluri arhitectonice și cu elemente decorative diferite, în cetăți cu dimensiuni variabile, castele, conace, locuri de bătălii, edificii din sec. XVIII-XX etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.