Analiza cibernetica a deficitului bugetar guvernamental

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

S-au mentinut sau au aparut noi probleme si tensiuni, care isi vor pune amprenta asupra evolutiei economiei mondiale in ultimii ani ai actualului mileniu legate de persistenta unei rate inalte de neocupare a fortei de munca in numeroase tari, de necesitatea solutionarii unor decalaje si probleme sociale, de mentinere a unui grad inalt de indatorare externa a unor tari, de fragilitatea pietelor fin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza cibernetica a deficitului bugetar guvernamental

S-au mentinut sau au aparut noi probleme si tensiuni, care isi vor pune amprenta asupra evolutiei economiei mondiale in ultimii ani ai actualului mileniu legate de persistenta unei rate inalte de neocupare a fortei de munca in numeroase tari, de necesitatea solutionarii unor decalaje si probleme sociale, de mentinere a unui grad inalt de indatorare externa a unor tari, de fragilitatea pietelor financiare in unele tari in curs de dezvoltare sau in tranzitie spre economia de piata.

Ritmul de crestere economica s-a situat pe plan mondial la circa 4,1 la suta in1997 fiind mai ridicat decat nivelul mediu anual de 3 la suta estimat pentru ultimul deceniu al acestui secol. Pe ansamblul tarilor industrializate s-a realizat o rata medie a cresterii economice de aproximativ 3 la suta. Cel mai rapid ritm de crestere economica, de 6,2 la suta, s-a realizat in tarile recent industrializate din Asia . In tarile in curs de dezvoltare cresterea economica a fost de doua ori mai rapida decat pe ansamblul tarilor industrializate , respectiv de circa 5,8 la suta, diferentiata insa pe grupe de tari : 6,8 la suta in Asia (4 la suta in Asia de Sud-Est), 5,2 la suta in America Latina, 4 la suta in Africa.

Politicile bugetare au urmarit in 1997 cu prioritate insanatosirea situatiei finantelor publice. Pe ansamblul tarilor membre ale OCDE soldul deficitar al bugetelor nationale a reprezentat 1,1 la suta din PIB. In SUA , ca urmare a aplicarii legii "Omnibus Budget Reconciliation Act" din 1993, deficitele bugetare s-au redus in ultimii ani, ajungand la1.1 la suta din PIB in 1996, iar in 1997 bugetul a fost echilibrat. Japonia a practicat in 1997 o politica fiscala restrictiva, majorand nivelul impozitelor indirecte incepand cu 1 aprilie; pe ansamblul anului a inregistrat un sold deficitar reprezentand 3,4 din PIB la suta, fata de 4,3 la suta in 1996.

Tarile Uniunii Europene au adoptat in ultimii ani masuri ferme in vederea indeplinirii criteriilor de aderare la Uniunea Economica si Monetara Europeana, inclusiv in planul reducerii deficitului bugetar, care a reprezentat in 1997 2,8 la suta din PIB, comparativ cu 4,3 la suta in anul precedent. Guvernul britanic a propus recent un cod de stabilitate bugetara, vizand limitarea deficitelor viitoare numai pentru cheltuieli de investitii si cresterea responsabilitatii in privinta cheltuielilor publice. Datoria publica a tarilor UE a reprezentat in 1997 circa 74 la suta din PIB, nivel apropiat de cel din anul precedent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.