Analiza cibernetica a comertului exterior din Romania

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Datele prezentate arata o crestere continua a volumului exporturilor si importurilor in conditiile existentei unui sold deficitar al balantei comerciale. Deficitul se accentueaza in ultimii ani ai perioadei de analiza atingand in 1998 nivelul record de 2439.7 mil$. Ponderea sectorului privat in totalul volumului comertului exterior a crescut continuu, de la un procent de 16% la aproximativ 53%. Cr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza cibernetica a comertului exterior din Romania

Datele prezentate arata o crestere continua a volumului exporturilor si importurilor in conditiile existentei unui sold deficitar al balantei comerciale. Deficitul se accentueaza in ultimii ani ai perioadei de analiza atingand in 1998 nivelul record de 2439.7 mil$. Ponderea sectorului privat in totalul volumului comertului exterior a crescut continuu, de la un procent de 16% la aproximativ 53%. Cresterea volumului tranzactiilor internationale ale Romaniei poate fi pusa pe seama agentilor economici privati.

Se poate remarca faptul ca sectorul de stat este cel ce genereaza ponderea cea mai mare din deficit 69% in 1997 si 55% in 1998 in timp ce exporturile sale reprezinta doar 46% in 1997 si 45% in 1998.
In concluzie se poate afirma ca sectorul privat are capacitatea de a derula un comert international mai eficient decat sectorul de stat, prezentand o competitivitate mai ridicata la export. Seria de date trebuie analizata si in corelatie cu evolutia tarifelor vamale practicate de Romania. Dupa o scadere semnificativa a tarifului mediu practicat in anii 1990-1993, are loc o reconsiderare a politicii comerciale concretizata in cresterea tarifului mediu practicat pentru bunurile de consum.

In aceste conditii apare ca ingrijorator deficitul comercial existent in profida cresterii masurilor de protejare a producatorilor interni prin tarifele vamale in crestere si de stimulare a exporturilor prin devalorizarea sucesiva a monedei nationale.
Nivelul deficitului comercial poate fi vizualizat si prin gradul de acoperire al importurilor prin exporturi sau rata de acoperire.
Dupa cum se poate remarca din diagrama anterioara Europa, America de Nord si Asia de Est au monopolizat tranzactiile mondiale.

Daca in 1985 intre aceste zone se desfasura 55.1% din comertul mondial, in 1995 acest procent crescuse la 76.0%, cu tendinta continua de crestere, in conditiile in care volumul global al tranzactiilor a atins 6000 mld$. In 1977 valoarea exporturilor mondiale depasise pragul de 1000 mld$. Anii '80 aduc depasirea altor doua praguri: 2000$ in 1986 si 3000 in 1989. In 1994a mai fost depasit un prag - cel de 4000 mld$.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.