Analiza cationilor din grupa a V-a analitica-fara reactiv de grupa

7x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Raspandirea in natura
Sodiul si potasiul sunt printre cele mai raspandite elemente chimice pe suprafata pamantului. Se gaseste in compozitia silicatilor naturali, care prin degradare trece in saruri de sodiu solubile in apa. Ionii de sodiu sunt adsorbiti mai putin de sol si trec in apele raurilor si se acumuleaza in mari, oceane. Din cauza reactivitatii el se gaseste sub forma de combinatii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza cationilor din grupa a V-a analitica-fara reactiv de grupa

Raspandirea in natura
Sodiul si potasiul sunt printre cele mai raspandite elemente chimice pe suprafata pamantului. Se gaseste in compozitia silicatilor naturali, care prin degradare trece in saruri de sodiu solubile in apa. Ionii de sodiu sunt adsorbiti mai putin de sol si trec in apele raurilor si se acumuleaza in mari, oceane. Din cauza reactivitatii el se gaseste sub forma de combinatii precum:
Caracterizare generala

Face parte din grupa I a, a sistemului periodic, numita grupa metalelor alcaline. Este un metal reactiv; are un singur electron in orbitalul s al stratului de valenta si energia necesara pentru expulzarea acestui electron, energia de ionizare este mult mai mica, decat la alte metale. Formeaza ioni monovalenti si in general combinatiile sunt ionice. Se cunosc compusi in care legatura are caracter covalent Na2, precum chelatii sau combinatii metal-organice. Reactioneaza energic cu halogenii, apa, sulful, amoniacul, oxigenul; fiindca se combina cu oxigenul si apa din atmosfera, sodiu si celelalte metale alcaline se conserva in vase complet inchise sub un strat de petrol, fiindca nu reactioneaza cu componentii lui.

Ionii de sodiu coloreaza in galben flacara neluminoasa a unui bec de gaz. Reactia este sensibila si daca dureaza mai mult de un minut, culoarea flacarii se datoreaza prafului din aer. La spectroscop se vede linia galbena D a sodiului la 5893 A0. Este metoda cea mai simpla de recunoastere a sodiului chiar si in urme.Reactii de identificare pe cale umeda Reactia cu acetatul de zinc si uranil, care este cel mai bun reactiv pentru identificarea ionilor de sodiu. La adaugarea solutiei de reactiv la picatura de solutie cu ioni de sodiu, de pe o lama de microscop, se separa un precipitat galben cristalin cu compozitia: NaCH3CO2. Zn(CH3CO2)2 . 3UO2 . (CH3CO2)2 .

6H2O - un amestec de acetati de sodiu, zinc si uraniu. Cristalele au o forma tetraedrica. Sodiul se poate identifica in prezenta ionilor de amoniu, potasiu, bariu, fier, cobalt, mangan, mercur, plumb, bismut, cadmiu, cupru, chiar daca acestia sunt in solutie, in cantitate de peste 20 de ori mai mare. Cu reactivul de mai sus se pot identifica urmele de sodiu, in prezenta unor cantitati mari de potasiu.
Reactia cu acetatul de uranil si magneziu conduce la o reactie sensibila si specifica pentru ionul Na+. Din reactie rezulta un precipitat galben-verzui, cristalin de acetat de uranil, magneziu si sodiu:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.