Analiza biomecanica a sariturilor

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 7.81

nivel: Facultate

Pentru a folosi la maximum forța de impulsie a mușchilor triplei extensii este necesar, așa cum arată Hochmuth, să existe o „coordonare a impulsurilor parțiale", adică să coincidă în timp contracția tuturor grupelor musculare. în absența acestei coordonări și a contracției grupelor musculare, la nivelul pîrghiilor formate de coapsă, gambă sau laba piciorului pot să apară forțe de frînare car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza biomecanica a sariturilor

Pentru a folosi la maximum forța de impulsie a mușchilor triplei extensii este necesar, așa cum arată Hochmuth, să existe o „coordonare a impulsurilor parțiale", adică să coincidă în timp contracția tuturor grupelor musculare. în absența acestei coordonări și a contracției grupelor musculare, la nivelul pîrghiilor formate de coapsă, gambă sau laba piciorului pot să apară forțe de frînare care micșorează eficiența săriturii.

Coordonarea impulsurilor parțiale se realizează și se consolidează în procesul antrenamentului. Cînd forța de contracție a musculaturii acționează singură, imprimă corpului o traiectorie care formează cu orizontala solului un unghi de impulsie.

La săriturile ou elan, direcția traiectoriei face cu orizonŹtala un unghi numit unghi de desprindere, a cărui valoare este rezultanta celor două forțe ce acționează asupra corpului. La săriturile de pe loc, unghiul de desprindere este egal cu unghiul de impulsie, pe oînd la săriturile cu elan el este ou atît mai mic, cu cît viteza elanului crește. în practică s-a constatat că la săriturile în lungime de pe loc, unghiul de des-priifcdere se apropie de 45°, iar la săriturile cu elan se micșoŹrează, de obicei nedepășind 20—30°.

La acțiunea de impulsie a piciorului de bătaie se adaugă acțiunile de avîntare ale piciomilui oscilant, ale brațelor și umerilor. La terminarea fazei de bătaie este foarte important ca C.G.G. să fie ridicat cît mai sus și să aibă o accelerație cît mai mare. Zborul este deplasarea corpului în spațiu; traiectoria C.G.G. nu poate fi modificată de forțele interioare. Corpul descrie o traiectorie curbă, care în prima parte este ascendenta, avînid o viteză uniform încetinită, iar în a doua este descendentă, cu o viteză uniform accelerată.

Mișcările din timpul zborului pregătesc aterizarea. în faza de zbor, activitatea musculaturii corpului este redusă. Săritorii experimentați își relaxează musculatura imediat după bătaie. La începători însă, mușchii rămîn contractați, ceea ce dăunează atît tehnicii săriturii, cît și economiei consumului de energie.

Faza de aterizare este aceea în care corpul ia contact cu solul; ea durează pînă la anularea totală a vitezei. AterizaŹrea se face pe ambele membre inferioare, la săritura în lungime și pe toate membrele, la săritura în înălțime. AmortizaŹrea se realizează printr-o serie de forțe de frînare, dintre care forța musculaturii corpului este cea mai importantă. Ea transformă corpul și segmentele sale .într-un resort elastic și rezistent; de asemenea, își mai aduc contribuția rezistența și elasticitatea articulațiilor, a țesuturilor, precum și calitățile solului care, prin deformare (sol afînat, nisip, material plasŹtic), amortizează șocul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.