Analiza activitatii Inspectoratului Scolar al Judetului Botosani

7x puncte

categorie: Drept

nota: 9.94

nivel: Facultate

Cresterea numarului protocoalelor de colaborare intre unitatile scolare si agenti economici din anumite domenii de activitate reprezinta o prioritate pentru conducerea unitatilor de invatamant, in perspectiva descentralizarii financiare si a nevoii tot mai pregnante de a adapta oferta educationala la raportul real dintre cerere si oferta pe piata muncii. In acest context, procesul descentralizarii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza activitatii Inspectoratului Scolar al Judetului Botosani

Cresterea numarului protocoalelor de colaborare intre unitatile scolare si agenti economici din anumite domenii de activitate reprezinta o prioritate pentru conducerea unitatilor de invatamant, in perspectiva descentralizarii financiare si a nevoii tot mai pregnante de a adapta oferta educationala la raportul real dintre cerere si oferta pe piata muncii. In acest context, procesul descentralizarii a invatamantului preuniversitar constituie un demers oportun si necesar, raspunzand cerintei existentei unui invatamant organizat, administrat si finantat conform standardelor Uniunii Europene.

Avand la baza principiile transparentei, echitatii si adecvarii, activitatea de finantare a unitatilor de invatamant va presupune nu numai finantarea de baza (costul standard / elev), cum se intampla in general, ci si finantari complementare si compensatorii, bazate pe cerintele specifice de context socio - economic.
Situatia materiala precara a parintilor multor elevi are consecinte negative asupra interesului acestora fata de scoala. Pretul de multe ori ridicat al materialelor didactice, precum si al celorlalte mijloace necesare pentru parcurgerea anilor de scoala (rechizite, caiete, ghiozdan etc.) poate reprezenta de asemenea o amenintare.

Efectul acestor factori economici poate fi extrem de grav, de la dezinteres si absenteism ridicat (chiar in randul elevilor de gimnaziu) pana la abandonul scolar. Rata de parasire timpurie a sistemului de educatie constituie unul dintre indicatorii de baza in statele Uniunii Europene si se refera la populatia in varsta de 18 - 24 ani cu nivel gimnazial de educatie sau la cei care nu urmeaza nici o forma de educatie si formare profesionala. Romania ocupa ultimul loc, cu 23,6% in randul statelor europene.

Situarea invatamantului preuniversitar romanesc in reperele programelor europene de modernizare si dezvoltare a sistemelor educationale a determinat redefinirea tuturor structurilor, proceselor si finalitatilor, prin raportare la indicatorii de evaluare a calitatii si a eficientei interne a sistemului. Analiza starii invatamantului din judetul Botosani, la sfarsitul semestrului I al anului scolar 2006-2007, se realizeaza pe baza acestor indicatori elaborati in concordanta cu sistemele internationale de indicatori ai educatiei (OECD, Eurostat), prin care se masoara competentele individuale si performantele sistemului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.