Analiza - Diagnostic strategic al firmei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.49

nivel: Facultate

Diagnosticul performantelor intreprinderii e cu atat mai eficient si probeaza un management rational daca se efectueaza cand nu exista disfunctii majore, situatia actuala este buna, dar se doreste imbunatatirea acesteia.

Diagnosticul imbina analiza mediului de afaceri cu cea a potentialului intern al firmei si are drept obiective identificarea oportunitatilor si a constrangerilor e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza - Diagnostic strategic al firmei

Diagnosticul performantelor intreprinderii e cu atat mai eficient si probeaza un management rational daca se efectueaza cand nu exista disfunctii majore, situatia actuala este buna, dar se doreste imbunatatirea acesteia.

Diagnosticul imbina analiza mediului de afaceri cu cea a potentialului intern al firmei si are drept obiective identificarea oportunitatilor si a constrangerilor existente in mediul ambiant, a punctelor forte si vulnerabile ale intreprinderii, punerea in evidenta a capacitatii sale de actiune si de raspuns la provocarile mediului, precum si a ecartului intre resursele firmei si cele care ii sunt necesare pentru a reusi in competitia de pe piata.

Desi exista mai multe pareri, se considera ca efectuarea unei analize diagnostic presupune parcurgerea mai multor etape : identificarea disfunctiilor si a oportunitatilor, analiza situatiei existente, a cauzelor care o genereaza si stabilirea responsabilitatilor, propunerea unui program de actiuni in vederea redresarii sau ameliorarii situatiei activitatii, controlul realizarii programului propus.

Prin metodele si tehnicile de lucru puse la dispozitie de analiza diagnostic, se poate realiza o segmentare a diferitelor activitati ale IMM-urilor in entitati omogene, demers necesar pentru a intelege si a interpreta corect simptomele si comportamentul factorilor perturbatori din mediul intern si extern. Finalitatea analizei diagnostic strategice o reprezinta planul strategic, document de actiune care trebuie sa defineasca intr-o maniera coerenta ansamblul de optiuni fundamenatale ale intreprinderii mici si mijlocii pe termen mediu si lung(obiective, piete, tehnologii, mijloace si resurse).

Componenta a diagnosticului global, analiza diagnostic strategica prezinta o dubla dimensiune : externa si interna. Diagnosticul extern analizeaza piata, concurenta, furnizorii si clientii, iar diagnosticul intern evalueaza potentialul firmei evidentiind competentele, tehnologiile utilizate, resursele umane, materiale, financiare si manageriale disponibile.

Cele doua dimensiuni trebuie abordate in interdependenta, in sensul ca diagnosticul intern nu are consistenta fara raportarea sa la concurenta manifestata in mediul de afaceri, iar diagnosticul extern nu constituie un tablou concludent daca nu este corelat cu situatia interna a intreprinderii mici si mijlocii.

Obiectivele analizei diagnostic strategice sunt multiple:
segmentarea activitatii in entitati omogene pentru a utiliza cat mai judicious resursele organizatiei ; determinarea nivelului de atractivitate a sectorului de activitate si identificarea constrangerilor din mediul de afaceri ;analiza mecanismului de crestere sau descrestere a pietelor de desfacere ;politicile promovate de competitori ;

Dat fiind faptul ca reprezinta un demers stiintific, metodic si profesionist, analiza diagnostic trebuie efectuata de o echipa alcatuita din specialisti si coordonata de managerul firmei. Membrii echipei de analiza au sarcini, competente si responsabilitati bine delimitate si utilizeaza o metodologie de lucru specifica.

Principalele metode de realizare a analizei diagnostic sunt metoda directa, metoda analizei si metoda mixta.Metoda directa impune un contact nemijlocit intre analisti si fenomenele supuse analizei, metoda analizei economice utilizeaza evidentele financiare, contabile si tehnico-operative, pe care le prelucreaza statistic, iar metoda mixta este o combinatie intre metoda directa si cea a analizei economice.

Pe parcursul analizei diagnostic informatiile sunt obtinute prin observari continue sau periodice, studii pe documente, chestionare, interviuri, liste de control.Analiza diagnostic de finalizeaza intr-un raport ce se prezinta managerului intreprinderii mici si mijlocii. Raportul cuprinde o prezentare a situatiei existente, cu evidentierea punctelor forte si vulnerabile, o evaluare a resurselor disponibile si un plan de interventie care are drept tinta cresterea eficientei economice.

Analiza diagnostica strategica precede actul decizional si, prin alternativele pe care le pune la dispozitie, il justifica stiintific. Aceasta se poate efectua fie cand firma este in dificultate, fie cand isi propune sa-si imbunatateasca performantele economice.

Diagnosticul de criza se impune in situatia in care intreprinderea intampina dificultati de plata, fapt ce determina imposibilitatea de a se aproviziona si, implicit, de a relua ciclul de productie.

Diagnosticul de control are un caracter preventiv si este efectuat intr-un moment in care firma functioneaza eficient si doreste sa se extinda, sa realizeze o investitie sau sa asimileze in fabricatie un nou produs si, in acest scop, este necesara fundamentarea unui program de activitati specifice.

Analiza diagnostic strategica prezinta utilitate atat pentru firma cat si pentru partenerii acesteia – furnizori, clienti, banci. Motivatia analizei diagnostic o constituie cercetarea situatiei IMM-urilor la un moment dat, identificarea variabilelor dezvoltarii organizationale si a corelatiilor dintre acestea, propunerea de masuri care sa conduca la redresarea activitatii, evidentierea surselor de avantaj competitiv si, in final, fundamentarea strategiei de dezvoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.