Ana Mendieta si feminismul

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Dar nu se poate vorbi de pozitia femeii in societate fara sa apara in discutie si notiunea de frumusete.In incercarea de a crea o lume ideala, foarte multi artisti de-a lungul timpului au perfectionat frumusetea, in special cea feminina. Venus din Milo, Afrodita, sunt imagini ireale ale unor femei "carne". Aceste imagini sunt, inumane, incerte si incoerente. Femeia nu a fost niciodata atat de pura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ana Mendieta si feminismul

Dar nu se poate vorbi de pozitia femeii in societate fara sa apara in discutie si notiunea de frumusete.In incercarea de a crea o lume ideala, foarte multi artisti de-a lungul timpului au perfectionat frumusetea, in special cea feminina. Venus din Milo, Afrodita, sunt imagini ireale ale unor femei "carne". Aceste imagini sunt, inumane, incerte si incoerente. Femeia nu a fost niciodata atat de pura pe cat se sugereaza si nici atat de frumoasa pe cat se reprezinta in aceste imagini false. De aceea era nevoie de o noua creatie, o noua reprezentare care nu se dorea a fi una stangace, ci mai de graba o reinterpretare a unor principii.

Problema nu se mai punea numai in termeni de moral si imoral, estetic si inestetic. Ce este relevant este universal interior al fiecarui individ.Insa era pregatit, el, individul sa accepte opinia unei femei, si de culoare pe deasupra. Au raspuns cu totii in cor NU. Tendinta oamnilor in general era sa creada intr-un concept si nu in ceva palpabil, referindu- la nevoia femeii de a trai pur si simplu prin arta in primul rand.Odata cu miscarea feminista, au devenit martorii unei schimbari reale.

Tendinta de a dezvalui defectele este foarte pregnanta in creatia artistilor si a producatorilor de film. Insa nu este suficient. Trebuie mers mai departe, trebuie prezentate personajele povestii fara proteze, bigudiuri sau peruci. Creatura trebuie sa se dezvaluie ca o creatura, monstrul ca un devorator de frumos, psihopatul ca un iubitor de urat. Personajul nu trebuie intrebat ce doreste sa ascunda. El trebuie surprins in ipostazele cele mai grotesti pentru ca asa este el.

Insa referindu-ne in special la femeie, ea trebuia sa se arate asa cum era, fara imbunatatiri,fara excese, fara expresia prea evidenta a unei societati aflate in plina modernizare, cu mall-uri,coaforuri.
Una din artistele care a reprezentat foarte bine,din punctul meu de vedere, aceste probleme considerate de multi la acea vreme ireale si nedemne de luat in seama, a fost Ana Mendieta.

Desi nu a avut o viata lunga, ea a reusit sa-si lase amprenta atat in domeniul artstic cat si in cotidian. Pe durata a 13 ani ea a relizat o serie de lucrari , a produs 8 filme, performance-uri, instalatii, desene, printuri, obiecte si sculpturi.In 1972, a constientizat ce avea sa lucreze pana la sfarsitul carierei, considerand in acel moment ca pictura sa nu era indeajuns de reala pentru ce isi imagina ea.

Lucrarile sale ar fi trebuit sa aiba forta, sa fie magice.In peioada '72-'78, a realizat mai multe performance-uri in care a analizat diferite probleme ale societatii si tabu-uri. Subiecte ca sacrificiu si crima erau asociate corpului feminin.Pentru a-si exprima ideile si pozitia pe care a adoptat-o, s-a bazat foarte mult pe dialogul dintre peisaj si corpul feminin.

Insa, dupa parerea mea, nu a facut-o brutal ca in cazul altor feministe. Opera ei prezinta totusi o doza de subtilitate, mesajul ramanand insa lizibil.A realizat o serie de lucrari pe care le-a intitulat "Silueta", incepand cu 1975. S-a bazat in lucrarile ei pe legatura dintre misticism si realitate, adaptand situatia unor zei la ce se intampla cu femeile in acea perioada. Ea a trecut dincolo de teorie cu realizarile sale, dincolo de filosofie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.