Amurgul gandurilor - cartea

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.48

nivel:

Cioran Emil - Amurgul gandurilor

Poti spune usor ca universul n are nici un rost. Nimeni nu se va supara. — Dar afirma acelasi lucru despre un individ oarecare; el va protesta si va lua chiar masuri spre a te sanctiona.
Asa sīntem cu totii: ne scoatem din cauza cīnd e vorba de un principiu general si nu ne e rusine sa ne izolam īntr o exceptie. Daca universul n are nici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amurgul gandurilor - cartea

Cioran Emil - Amurgul gandurilor

Poti spune usor ca universul n are nici un rost. Nimeni nu se va supara. — Dar afirma acelasi lucru despre un individ oarecare; el va protesta si va lua chiar masuri spre a te sanctiona.
Asa sīntem cu totii: ne scoatem din cauza cīnd e vorba de un principiu general si nu ne e rusine sa ne izolam īntr o exceptie. Daca universul n are nici un rost, scapat am careva din blestemul acestei osīnde?
Tot secretul vietii se reduce la atīt: ea n are nici un rost; fiecare din noi gaseste īnsa unul.

Singuratatea nu te nvata ca esti singur, ci singurul.

Dumnezeu are tot interesul sa si vegheze adevarurile. Uneori, o simpla smucitura din umeri i le darīma pe toate, caci gīndurile i le au surpat de mult. Daca un vierme e capabil de neliniste metafizica, si el īi tulbura somnul.
Gīndul la Dumnezeu este un obstacol sinuciderii, dar nu mortii. El nu īmblīnzeste deloc īntunericul de care se va fi speriat Dumnezeu pe vremea cīnd īsi cauta pulsul prin teroarea nimicului....
Se spune ca Diogene s ar fi ocupat cu falsificarea de bani. — Orice om care nu crede īn adevarul absolut are drept sa falsifice totul.
Diogene, daca se nastea dupa Cristos, ar fi fost un sfīnt. — Admiratia pentru cinici si doua mii de ani de crestinism la ce ne poate duce? Un Diogene duios…
Platon a numit pe Diogene un Socrate nebun. Greu mai poate fi salvat Socrate...

Daca ar prinde glas agitatia surda din mine, fiecare gest ar fi o īngenunchere la un zid al plīngerii. Port un doliu din nastere — doliul acestei lumi.

Tot ce nu i uitare ne uzeaza substanta; remuscarea este la antipodul uitarii. De aceea se ridica ea amenintatoare ca un monstru stravechi ce te rapune din privire sau īti umple clipele cu senzatii de plumb topit īn sīnge.
Oamenii simpli simt remuscari īn urma unui act oarecare; ei stiu de ce le au, fiindca motivele le sīnt sub ochi. Īn zadar le am vorbi de „accese“, ei n ar putea īntelege taria unui chin inutil.
Remuscarea metafizica este o tulburare fara cauza, o neliniste etica pe marginea vietii. N ai nici o vina pe care s o regreti, si totusi simti remuscari. Nu ti aduci aminte de nimic, dar te napadeste un infinit dureros al trecutului. N ai facut nici o fapta rea, dar te simti responsabil de raul universului. Senzatii de Satana īn delir de scrupul. Principiul Raului īn mrejele problemelor etice si n teroarea imediata a solutiilor.

Cu cīt esti mai putin indiferent īn fata raului, cu atīt esti mai aproape de remuscarea esentiala. Aceasta i uneori tulbure si echivoca: atunci porti povara absentei Binelui.
Violetul e culoarea remuscarii. (Ceea ce e straniu īn el pleaca din lupta dintre frivolitate si melancolie, cu triumful ultimei.)
Remuscarea este forma etica a regretului. (Parerile de rau devin probleme, iar nu tristeti.) Un regret ridicat la rangul de suferinta.
Ea nu rezolva nimic, dar īncepe totul. Aparitia moralei este identica īntīiului freamat de remuscare.

Un dinamism dureros face din ea o risipa somptuoasa si zadarnica a sufletului. — Numai marea — si fumul de tigara — ne dau imaginea ei.
Pacatul este expresia religioasa a remuscarii, precum regretul expresia ei poetica. Primul este o limita superioara; ultimul, una inferioara.
Te caiesti de ceva ce s a īntīmplat sub tine... Erai liber sa dispui alt curs lucrurilor, dar atractia raului sau a vulgaritatii a īnvins reflectia etica. Ambiguitatea pleaca din amestecul de teologie si vulgaritate din orice remuscare.
„n nimic nu simti mai dureros ireversibilitatea timpului ca īn ea. Ireparabilul nu i decīt interpretarea morala a acestei ireversibilitati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.