Amurg violet - de George Bacovia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Gimnaziu

Tema centrală a poeziei prezintă o imagine a orașului cuprins de somnoleță, populat de o lume leneșă, monotomă.Tema poeziei sugerează starea de depresie, de halucinație, simbolizând o imagine vizuală.

Prezența laitmotivului sugerează principalele teme ale poeziei: oașul cuprins de somnolență, plopii singuratici. Ca specie literară, poezia este un pastel, în care se descrie un tablo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amurg violet - de George Bacovia

Tema centrală a poeziei prezintă o imagine a orașului cuprins de somnoleță, populat de o lume leneșă, monotomă.Tema poeziei sugerează starea de depresie, de halucinație, simbolizând o imagine vizuală.

Prezența laitmotivului sugerează principalele teme ale poeziei: oașul cuprins de somnolență, plopii singuratici. Ca specie literară, poezia este un pastel, în care se descrie un tablou din natură iar poetul iși exprimă în mod direct sentimentele trăite în fața tabloului.

Poezia este împărțită în trei catrene cu rimă îmbrățișată, în fiecare srofă repetăndu-se ca un refren două versuri. In prima strofă, tabloul prezentat este din doi plopi singuratici, asemănați cu apostoli îmbrăcați în odăjdii violete, sugerând singurătatea halucinantă. Acest toblou este pictat în totalitate, cu violet, o culoare închisă, sumbră, a doliului.

Cea de-a doua catrenă este o continuare a primeia, prezentând orașul populat de-o lume leneșă, monotomă, creînd un peisaj trist. Și acest peisaj are tentă de halucinant datorită culori violet prezentă peste tot.

În ce-a de-a treia secvanță, peisajul urban este înlocuit de o imagine a trecutului, a străbunilor și a voievozilor. Prezența turnului reprezintă o ieșre din lumea închisă și strâmtă a orșului. Și aici este prezentă senzația de halucinant, sugerată de culoarea violet.

Textul bacovian pare a ilustra modul în care subconștientul izbucnește la suprafața, confirmând definiția pe care E. Lovinrscu o dădea simbolismului: „adâncirea lirismului în subconștient prin exprimarea pe cale mai mult de sugestie a fondului muzical al sufletului omenesc”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.