Amprentele solzilor

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.55

nivel: Liceu

Oceanologii studiaza, de mai mult timp,desenele de pe solzi este mult prea complicata pentru a putea fi folosita pe scara larga. Firma americana "Bio Sonics", din Seattle, a creat un sistem computerizat de analiza a modelelor de pe solzi, care simplifica mult intregul proces de cercetare. Sistemul este important nu numai pentru industria pescuitului, dar si pentru specialistii care se ocupa de ana[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amprentele solzilor

Oceanologii studiaza, de mai mult timp,desenele de pe solzi este mult prea complicata pentru a putea fi folosita pe scara larga. Firma americana "Bio Sonics", din Seattle, a creat un sistem computerizat de analiza a modelelor de pe solzi, care simplifica mult intregul proces de cercetare. Sistemul este important nu numai pentru industria pescuitului, dar si pentru specialistii care se ocupa de analiza de imagine, radiologi,controlori de calitate.

Desenul imprimat pe un solz de peste prezinta simultitudini evidente cu inele de crestere ce se pot observa pe sectiunea unui trunchi de copac. In fiecare an, pe fiecare solz apar cate 10-30 de inele noi. Spatiile dintre inele, forma si latimea lor indica nu numai cati ani are pestele, dar si pe unde a calatorit.

Inelele inguste arata ca pestele a trait intr-o regiune cu ape foarte reci sau cu hrana insuficienta.In timpul verii sau in zonele cu hrana abundenta, inelele inscrise sunt mai late si mai spatiate. Primii ani, petrecuti in apa raurilor, sunt indicati pe solzii somonilor prin inele inguste,care apoi se maresc treptat, odata cu migratia in apele bogate si sarate ale marilor.

Asemenea detalii sunt foarte importante pentru pescuitul somonilor proveniti din zona Canadei sau din Alaska, distinctie vitala pentru pescarii americani si canadieni.

Clasificarea solzilor se face cu ajutorul unei camere video, care transforma imaginea provenita de la un microscop in semnale analogice. Semnalele sunt digitalizate, filtrate si memorate pe discurile unui microcalculator.

Imaginile pot fi afisate, apoi pe ecranul calculatorului si analizate cu ajutorul unor programe de grafica sau pot fi studiate din punct de vedere statistic, cu programe special elaborate.Cu un asemenea sistem, specialistii pot depista in numai jumatate de ora locul exact de unde vine un banc de pesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.