Amprenta in edentatia

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se realizeaza din ghips dur sau obisnuit.
Confectionarea modelului dupa amprenta din alginat
Pasta de ghips se aplica in cantitati mici pe bolta palatina sau pe marginile amprentei mandibulare. Se vibreaza pentru a dirija patrunderea ghipsului in toate detaliile, evitandu-se formarea bulelor la nivelul dintilor. Cand suprafata interna este umpluta, din restul de ghips se realizeaza o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amprenta in edentatia

Se realizeaza din ghips dur sau obisnuit.
Confectionarea modelului dupa amprenta din alginat
Pasta de ghips se aplica in cantitati mici pe bolta palatina sau pe marginile amprentei mandibulare. Se vibreaza pentru a dirija patrunderea ghipsului in toate detaliile, evitandu-se formarea bulelor la nivelul dintilor. Cand suprafata interna este umpluta, din restul de ghips se realizeaza o gramajoara pe care se aplica amprenta cu baza lingurii in sus, realizandu-se soclul modelului.

Demularea amprentei se face prin tractiune, elasticitatea alginatului permitand separarea. Se face la 30-60 minute de la turnare. In caz contrar, alginatul pierde apa din compozitie, o absoarbe pe cea din model, iar modelul rezultat are o rezistenta scazuta, cu suprafata rugoasa, caracteristica.

Soclul se fasoneaza cu spatula sau la soclator, rezultan forma caracteristica de pentagon la maxilar si de trapez la mandibula.Confectionarea lingurii individuale din placa de baza
Pe modelul preliminar dintii restanti se acopera cu ceara pentru a creea un spatiu intre dinti si lingura individuala. Modelul se umezeste iar placa de baza aplicata se el se plastifiaza uniform cu flacara becului Bunsen.

Adaptarea se realizeaza manual prin presiuni digitale aplicate mai intai pe bolta palatina, apoi pe versantele crestelor alveolare. Cu o foarfeca se sectioneaza excesul ce depaseste modelul iar marginile se rasfrang astfel incat sa ramana la nivelul limitelor trasate pe model. La final acestea se rotungesc cu pietre, freze de acrilat sau pile pentru a nu leza mucoasa in timpul adaptarii si amprentarii.

Manerul trebuie sa aibe marimea incisivului central (10 mm inaltime si 15-18 mm latime) pe linia mediana si pe muchia crestei, pe directie verticala sau usor vestibularizat, cu forma usor concava lasand libertate de miscare a partilor moi. La nivelul lingurii mandibulare exista butoni de presiune plasati in zona cea mai decliva a crestei la nivelul premolarilor.

Amprenta functionala
Este copia campului protetic obtinuta cu materiale de amprenta foarte precise plasate in lingura individuala. Se folosesc in special siliconi de condensare.

Obiectivele amprentei functionale
1.Suprafata neteda, fara goluri de aer;
2.Marginile amprentei cu forme si dimensiuni functionale
3.Reproducerea dintilor restanti;
4.Tesuturile din jurul dintelui bine redate;
5.Redarea crestelor la forma si dimensiunile reale;
6.Materialul de amprenta uniform, 3-5 mm.

Confectionarea modelului functional
Modelul functional reprezinta copia pozitiva, foarte precisa a campului protetic edentat partial, redand cu exactitate zone de sprijin si cea de mentinere. Pe el se vor realiza toate fazele tehnice pana la finalizarea protezei. Este primul moment cheie ce revine tehnicianului in reusita protezarii edentatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.