Amplificatoare operationale

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

In ceea ce priveste marimea semnalelor procesate, acestea au valori mici si foarte mici. Din acest motiv, erorile proprii ale amplificatoarelor operationale trebuie sa fie mici. Aceasta intrucat performantele amplificatoarelor operationale determina in mod preponderent performantele circuitelor in care sunt incorporate. Desigur ca nu trebuie neglijata nici calitatea componentelor active sau p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amplificatoare operationale

In ceea ce priveste marimea semnalelor procesate, acestea au valori mici si foarte mici. Din acest motiv, erorile proprii ale amplificatoarelor operationale trebuie sa fie mici. Aceasta intrucat performantele amplificatoarelor operationale determina in mod preponderent performantele circuitelor in care sunt incorporate. Desigur ca nu trebuie neglijata nici calitatea componentelor active sau pasive. Actualmente se utilizeaza exclusiv amplificatoarele operationale integrate. Realizarea circuitelor integrate monolitice se supune unor restrictii contradictorii si anume:

- necesitatea realizarii unor amplificari de tensiune cat mai mari;
- asigurarea cat mai simpla a stabilitatii
in cazul utilizarii reactiei negative.
Simbolul utilizat pentru AO, se prezinta in figura 7.01. Prima generatie de amplificatoare operationale utilizeaza trei etaje de amplificare in conexiune emitor comun (pentru realizarea unei amplificari suficiente). Din acest motiv caracteristica amplitudine-frecventa prezinta trei poli apropiati, existand dificultati majore in asigurarea stabilitatii. Astfel la aceste amplificatoare operationale erau necesare trei componente de corectie calculate in functie de valoarea amplificarii cu reactie.

Structura cu trei etaje in conexiune emitor comun se utilizeaza in prezent doar la amplificatoarele operationale de banda larga unde nu este admisa utilizarea etajelor cu sarcini active.
Amplificatoarele operationale din a doua generatie contin doua etaje diferentiale cu sarcina activa in conexiune emitor comun, conform schemei simplificate din figura 7.02. In structura prezentata A1 si A2 sunt etaje diferentiale, iar A3 este etajul final in conexiune colector comun sau in contratimp.

Corectia interna se realizeaza dupa cum se observa numai in etajul al doilea (A2) cu un condensator integrat, fiind cunoscuta sub numele de corectie Miller. In cazul in care aceasta nu este suficienta se adopta diferite variante de corectie externa asa cum va rezulta pe parcursul capitolului.Structura prezentata este comuna amplificatoarelor operationale, indiferent ca suntrealizate cu tranzistoare bipolare, MOS sau utilizand ambele tipuri.In acest moment se apreciaza ca amplificatoarele operationale realizate cu tranzistoare bipolare sunt in ansamblu mai performante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.