Amplificatoare in instrumentatia si electronica biomedicala

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In aceasta configuratie amplificatorul diferential trebuie sa amplifice semnalul bioelectric si sa atenueze (sau sa rejecteze) semnalul interferent; tratarea diferita a celor doua semnale este posibila datorita faptului ca, prin natura sa, semnalul util este generat intre electrozii cuplati la intrarea amplificatorului - deci ca semnal diferential - in timp ce semnalul interferent, reflectand o in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amplificatoare in instrumentatia si electronica biomedicala

In aceasta configuratie amplificatorul diferential trebuie sa amplifice semnalul bioelectric si sa atenueze (sau sa rejecteze) semnalul interferent; tratarea diferita a celor doua semnale este posibila datorita faptului ca, prin natura sa, semnalul util este generat intre electrozii cuplati la intrarea amplificatorului - deci ca semnal diferential - in timp ce semnalul interferent, reflectand o influenta relativ uniforma a retelei de curent alternativ asupra structurii investigate, este practic acelasi la ambii electrozi - deci se prezinta ca semnal comun.

Semnalul diferential este, asadar,In mod ideal, amplificatorul de instrumentatie raspunde numai la diferenta intre cele doua semnale de intrare si manifesta impedante extrem de ridicate intre cele doua borne de intrare si intre fiecare dintre acestea si masa. Tensiunea de iesire este furnizata in mod asimetric fata de masa si este egala cu produsul dintre castigul amplificatorului G si diferenta dintre cele doua tensiuni de intrare, (e2 - e1). Simbolul unui amplificator instrumentatie ideal este prezentat in Figura 6.3.

Diferenta intre impedante se reduce, practic, prin contacte mai bune la electrozi. Tehnicile specifice utilizate in acest sens fac insa obiectul unui alt capitol, aici preocuparea fiind focalizata in principal pe ultimele doua dintre metodele enuntate.
In ceea ce priveste CMRR, experienta a aratat ca sporirea sa peste un anumit nivel - 100dB - nu mai produce efecte notabile asupra semnalului de interferenta la iesire. Cauza o constituie prezenta la intrarea amplificatorului diferential a unei a patra componente: o tensiune de brum autentic diferentiala, generata prin circulatia unor microcurenti cu frecventa retelei prin rezistenta finita prezentata de subiect intre electrozii calzi.

In multe amplificatoare de masura de semnal bioelectric nu este necesara extinderea limitei inferioare a benzii de frecventa pana la c.c.; cuplajul in c.a., incepand chiar de la intrare, are avantajul eliminarii oricarei influente a decalajului electrochimic asupra configuratiei de intrare. Acest procedeu insa, poate degrada considerabil rejectia efectiva de mod comun ca urmare a neimperecherii condensatoarelor de cuplaj. Astfel, se recomanda introducerea condensatorilor de cuplaj in etajele intermediare de amplificare, lasand etajul de intrare sa-si valorifice cat mai bine proprietatea de rejectie a modului comun, determinanta pentru CMRR-ul global.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.