Amortizarea imobilizarilor

1x punct

categorie: Contabilitate

nota: 9.80

nivel: Facultate

Amortizarea imobilizarilor poate fi analizata sub mai multe aspecte, motiv pentru care se pot delimita urmatoarele interpretari (semnificatii) ale acesteia:
a) amortizarea ca operatie de repartizare a costurilor imobilizarilor asupra cheltuielilor exercitiului, ce se realizeaza potrivit principiului independentei exercitiilor. Cheltuiala de exploatare privind amortizarea inregistrata in fie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amortizarea imobilizarilor

Amortizarea imobilizarilor poate fi analizata sub mai multe aspecte, motiv pentru care se pot delimita urmatoarele interpretari (semnificatii) ale acesteia:
a) amortizarea ca operatie de repartizare a costurilor imobilizarilor asupra cheltuielilor exercitiului, ce se realizeaza potrivit principiului independentei exercitiilor. Cheltuiala de exploatare privind amortizarea inregistrata in fiecare exercitiu trebuie sa afecteze contul de profit si pierdere pe perioada in care beneficiile economice ale activului sunt utilizate (cu exceptia situatiei, prevazuta de standardul IAS 38, in care ea este incorporata in valoarea contabila a unui alt activ, de exemplu amortizarea unei imobilizari corporale utilizata pentru activitatea de dezvoltare poate sa fie cuprinsa in costul unei imobilizari necorporale obtinute, contabilizata conform IAS 38);

b) amortizarea ca operatie de corectare a valorii contabile initiale a imobilizarilor, ce se efectueaza cu ocazia evaluarii bilantiere, cand se procedeaza la diminuarea valorii activelor imobilizate pentru ca acestea sa fie prezentate in situatiile financiare la valoarea efectiva, reala (valoarea neta contabila);
c) amortizarea sub aspect financiar reprezinta sursa de finantare pentru procurarea unor noi imobilizari;

d) amortizarea fiscala inseamna echivalentul valoric al deprecierii definitive a imobilizarilor, care afecteaza cheltuielile de exploatare ce sunt deductibile fiscal la determinarea profitului impozabil. Ea apare ca urmare a aplicarii legii amortizarii, a normelor metodologice aferente ei, precum si a altor reglementari fiscale (Legea impozitului pe profit). Amortizarea fiscala nu afecteaza cheltuielile intreprinderii, ci doar marimea profitului impozabil, implicit suma impozitului pe profit datorata bugetului statului.

In conditiile aplicarii standardelor specifice imobilizarilor, asa cum reiese si din definitia amortizarii, pentru determinarea acesteia sunt indispensabile doua elemente pe care intreprinderea trebuie sa le estimeze, pentru fiecare element al imobilizarilor, si anume: (a) durata de viata economica utila a activului si (b) valoarea reziduala la finele acestuia.

Durata de viata utila capata, conform normei IAS 16 (paragr. 6), doua expresii: (a) fie perioada de timp de-a lungul careia un activ se asteapta a fi utilizat de catre intreprindere; fie (b) numarul unitatilor de productie sau al unitatilor similare ce se asteapta a fi obtinute de catre intreprindere din utilizarea activului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.