Amintirile lui George Enescu - 1881-1955

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.81

nivel: Liceu

Putin mai tarziu, cum eram un scolar silitor care-si vedea de treaba, parintii mei, pentru a ma rasplati, imi daruisera o vioara mica cu trei sunete. Fara sa stau mult pe ganduri, am luat-o si am aruncat-o in foc. Bineinteles in urma staruintelor mele am obtinut si o vioara adevarata si m-am apucat sa invat singur, cu sirguinta. Intr-o zi i-am cantat tatalui meu cu un deget, pe coarda re, celebr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amintirile lui George Enescu - 1881-1955

Putin mai tarziu, cum eram un scolar silitor care-si vedea de treaba, parintii mei, pentru a ma rasplati, imi daruisera o vioara mica cu trei sunete. Fara sa stau mult pe ganduri, am luat-o si am aruncat-o in foc. Bineinteles in urma staruintelor mele am obtinut si o vioara adevarata si m-am apucat sa invat singur, cu sirguinta. Intr-o zi i-am cantat tatalui meu cu un deget, pe coarda re, celebrul vals al lui Ivanovici, Valurile Dunarii. Tatal meu, tulburat, imi spune cu o voce grava si duioasa: " Vei fi muzician ... "

Insa fara a merge atat de departe cu gandul - spre o cariera muzicala - cum sa gasesti intr-un satulet din Moldova, macar un profesor de vioara ? Cand am implinit cinci ani am fost dus la Iasi si prezentat unui elev al lui Vieuxtemps, pe care-l chema Caudella. Ajuns la el, Caudella mangaindu-ma pe obraz, mi-a cerut sa-i cant ceva. " Mai intai canta dumneata sa vad ce stii ? " I-am cerut eu, suparandu-l de-a binelea. In ciuda caracterului meu, Caudella, intelegator, a avut bunatatea sa ma incurajeze si ne-a recomandat sa invat notatia muzicala.

Un inginer, vecin cu voi, m-a invatat primele notiuni de scriitura muzicala, notiuni foarte elementare, insa datorita lor am putut sa citesc si sa scriu micile piese copilaresti pe care trebuia sa le descifrez si sa le copiez. Indata ce am avut un pian am inceput sa compun. Daca in copilarie, Mozart compunea cintece de leagan sau mici arii de dans, eu nu puteam sa sufar aceste genuri si compuneam ... opere !
Intr-adevar opere mai deosebite ca " Tara Romaneasca opera pentru pian si vioara ( ! ) de George Enescu, compositor roman in varsta de cinci ani. "

In 1888 implinesc sapte ani. Varsta marilor rataciri... . La noi se raspandeste zvonul unei epidemii de difterie. Parintii mei, care s-au pierdut cinci copii in urma acestei inspaimantatoare boli, se pregatesc sa plece. Inainte insa sunt dus, inca o data, la Caudella, atentie la mainile micului Enescu ! De data aceasta insa sunt mare si ascult cuminte, sfaturile profesorului. De altfel ceea ce a spus parintilor mei era mai mult decat o incurajare:

" Trebuie cultivate darurile acestui copil si trimis la Viena ... "Voi parasi deci aceasta ambianta rurala, calda, fericita, o voi regasi in fiecare vara, in timpul vacantei. Si totusi, privind cum se departeaza casa unde te-ai nascut, meleagurile unde ai trait inconjurat de dragoste, de grija, de natura, porti in suflet o neliniste: aceea de a-ti lua ramas bun, pentru totdeauna, de la copilarie... .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.