Amintiri din copilarie Ion Creanga - compunere argument

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Gimnaziu

Fragmentul se incadreaza in partea a patra a operei Amintiri din copilarie si exprima regretul pentru despartirea de locurile natale si de copilarie descriind drumul de la Humulesti pana la seminarul de la Socola.

Amintiri din copilarie, opera de maturitate a marelui povestitor humulesten, prezinta primele sale experiete sufletesti, evoca icoane scumpe legate de varsta inocen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amintiri din copilarie Ion Creanga - compunere argument

Fragmentul se incadreaza in partea a patra a operei Amintiri din copilarie si exprima regretul pentru despartirea de locurile natale si de copilarie descriind drumul de la Humulesti pana la seminarul de la Socola.

Amintiri din copilarie, opera de maturitate a marelui povestitor humulesten, prezinta primele sale experiete sufletesti, evoca icoane scumpe legate de varsta inocentei, imortalizeaza oamenii si locuri si costituie o monografie a vietii materiale si spirituale a satului moldovenesc de la munte .

Prozatorul da glas durerii cauzate de parasirea locurilor dragi, infatiseaza satul si consemneaza incercarile lui Nica de a-si indupleca mama sa nu-l trimita la Socola, prezinta opiniile parintilor despre invatatura, surprinzand gandurile lui Nica si drumul parcurs pana la sosirea in Iasi.

Titlul, alcatuit din substantivul comun "amintiri", la numarul plural, nearticulat si determinatul " din copilarie"-substantiv comun, numarul singular, nearticulat, cazul acuzativ, precedat de prepozitie-subliniaza caracterul de evocare al scrierii si sugereaza faptul ca prozatorul a selectat doar o parte din intamplarile copilariei sale, care au un caracter de generalitate, deoarece, infatisand propria copilarie, Creanga a reprezentat intaplari din viata sa.

Tripla comparatie "cum nu se da scos ursul din birlog, taranul de la munte stramutat la camp si pruncul dezlipit de la sanul mamei sale, asa nu ma dau nici eu dus din Humulesti..." exprima durerea lui Nica, nevoit sa plece la Socola in toamna anului 1855, dupa hotararea parintilor, stare sufleteasca fiind completata de precizia "nu ma-s fi dat dus din Humulesti, nici in ruptul capului".

Motivele pentru care Nica nu vrea sa paraseasca meleagurile natale sunt: varsta, teama de necunoscut si dragostea pentru satul sau.In apropierea plecarii, il impresoara icoane ale unor clipe frumoase, petrecute in tovarasia fetelor si a flacailor de varsta lui, la claci, la joc si pe ulitele satului in noptile de vara. Nici gerul, nici departarea nu constituiau piedici, pentru ca dorintele lui erau usor de indeplinit.

Pentru Nica, spatiu natal evocat cu nostalgie inseamna: Ozana cea frumos curgatoare, tata, mama, fratii, surorile, baietii satului, dumbravile si luncile umbroase, prundul, mandrele dealuri.Argumentele lui Nica sunt fara temei: spune ca se va imbolnavi de dorul mamei sale si va muri printre straini, ca "Ion Mogorogea, Gheorghe Trasnea, Nica Oslobanu si altii s-au lasat de invatatura si, despre asta, tot mananca pane pe langa parintii lor".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.