Amintiri din copilarie - lumea jocului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Filozofi importan]i, `ntre care Kant [i Spencer, au sus]inut analogia dintre art [i joc. Analogia este sus]inut de ruperea de realitatea imediat pe care ambele o presupun, de plsmuire a unui univers virtual, rol al propriei imagina]ii, furit dup sensibilitatea [i inteligen]a celui ce creeaz. Dar aceast libertate complet pe care jocul o induce, senza]ia de stpanire deplin a universului, a spa]iului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amintiri din copilarie - lumea jocului

Filozofi importan]i, `ntre care Kant [i Spencer, au sus]inut analogia dintre art [i joc. Analogia este sus]inut de ruperea de realitatea imediat pe care ambele o presupun, de plsmuire a unui univers virtual, rol al propriei imagina]ii, furit dup sensibilitatea [i inteligen]a celui ce creeaz. Dar aceast libertate complet pe care jocul o induce, senza]ia de stpanire deplin a universului, a spa]iului [i timpului, poate duce la urmri nefericite.

Urmri ce pot apare, ba chiar este probabil s apar dac jocul capteaz `n a[a msur `ncat doza necesar de ra]ionalitate este eliminat. Atunci jocul nu mai este benefic, ci un joc ru, cauzator de efecte neplcute sau chiar tragice. Trezirea din universul jocului [i luarea contactului cu lumea real duce, de regul, la `nsu[irea vinei, [i la impunerea controlului minimal al ra]ionalului `n viitoare escapade `n lumea plsmuit a jocului.

O solu]ie a unui joc "sigur" este instituirea de reguli, [i jocuri de aceast natur sunt numeroase: jocuri de societate, jocuri electronice, jocuri de noroc. Dar `n acest mod una din trsturile fundamentale ale jocului - plsmuirea unui univers `n care totul este posibil, este anulat. Jocul `[i pierde cota de inefabil, `[i pierde zona de intersec]ie cu arta, cu poezia `n special, devenind o activitate sub control, `n care fiecare ac]iune are un numr limitat de rspunsuri posibile.

~n jocul lipsit de reguli, orice rspuns este posibil la orice ac]iune, irealul [i absurdul devin normale, `ncat normalitatea poate s apar deplasat. Ideal este ca minimul de reguli pe care jocul le respect s fie situate `n incon[tient, `ncat imagina]ia s se simt ne`ngrdit, complet stpan `n a furi cele mai de neimaginat lucruri. Interesant este c, `n dorin]a de a asigura unui joc un numr practic infinit de ci de evolu]ie, creatorii de jocuri electronice `ncearc mult s recreeze realitatea, ceea ce duce cu gandul la faptul, `n ultim instant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.