Amfetamine si metamfetamine

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.98

nivel: Facultate

Efecte la nivelul SNC. Amfetaminele determina o descarcare a aminelor biogene la nivelul sinapselor terminale (efect simpaticomimetic indirect). Ele inhiba recaptarea aminelor biogene si inhiba recaptarea monoamin oxidazelor. Consecinta este o crestere a eliberarii neurotransmitatorilor la nivelul sinapselor. Adaptarea fizica se produce la nivelul receptorilor prin inhibarea cuplarii si este acomp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amfetamine si metamfetamine

Efecte la nivelul SNC. Amfetaminele determina o descarcare a aminelor biogene la nivelul sinapselor terminale (efect simpaticomimetic indirect). Ele inhiba recaptarea aminelor biogene si inhiba recaptarea monoamin oxidazelor. Consecinta este o crestere a eliberarii neurotransmitatorilor la nivelul sinapselor. Adaptarea fizica se produce la nivelul receptorilor prin inhibarea cuplarii si este acompaniata si de o toleranta psihica. Utilizarea cronica conduce la depletia cronica a aminelor biogene.

Nivelelele crescute de catecolamine duc la cresterea excitatiei, scaderea fatigabilitatii, miscari dezordonate, manifestari schizofreniforme, euforie, halucinatii, hipetermie Efecte la nivelul SNP. Efectele simpaticomimetice ale amfetaminelor includ efecte inotrope si cronotrope la nivel cardiac, ce conduc la tahicardie si alte disritmii, vazoconstrictie periferica, ce poate conduce la HTA si/sau spasm coronarian si placentar, modificarea nivelelor plasmatice ale oxitocinei, somatostatinei si colecistokininei.

Caile de administrare pot fi: oral (ingestie), inhalare (fumat), sau parenteral (i.v.). Efectele la administrarea pe cale orala incep dupa aproximativ 50-60 min. si in citeva minute in cazul inhalarii sau injectarii. Concentratia plasmatica (si efectul maxim) survine in circa 5 min. in cazul injectarii i.v., circa 30 min. in cazul inhalarii sau administrarii i.m. si in 2-3 ore in cazul ingestiei., efectul prelungindu-se pina la 12 ore.

Denumiri argotice. Amfetamina si metamfetamina, cunoscute sub diferite denumiri argotice: "speed", "meth", "ice", "cristal", "glass", "crank", "chalk", se prezinta sub forma de pulbere alba, inodora, amaruie, usor solubila in apa sau alcool, ce poate fi fumata, ingerata oral, prizata sau injectata.MDMA (3,4 - metilenedioximetamfetamina) cunoscuta sub denumirea de strada de "ectasy" este din punct de vedere structural similara cu metamfetamina, iar ca efecte clinice cu mescalina.

Simptome clinice. Toate substantele din aceasta clasa induc prin folosire cronica o suita de efecte nefaste inclusiv adictie. Dependenta duce la diminuarea treptata a capacitatilor de insertie socio-profeAZsionala, obtinerea starii de euforizare necesitind cresterea progredienta a dozelor. Se remarca o similitudine intre sindroamele toxice amfetaminice (stimuleaza eliberarea de dopamina) si cele cocainice (blocheaza recaptarea produsilor dopaminei la nivelul terminatiilor sinaptice).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.