America

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.37

nivel: Liceu

Columbia
Columbia (spaniola Colombia), oficial Republica Columbia este o tara din partea de nord-vest a Americii de Sud. Columbia se invecineaza cu Venezuela si Brazilia la est, Ecuador si Peru la sud, Oceanul Pacific la vest, Panama la nord-vest si Marea Caraibelor la nord. Se recunoaste ca Columbia are si frontierele maritime cu Jamaica, Haiti, Republica Dominicana, Nicaragua, Honduras si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: America

Columbia
Columbia (spaniola Colombia), oficial Republica Columbia este o tara din partea de nord-vest a Americii de Sud. Columbia se invecineaza cu Venezuela si Brazilia la est, Ecuador si Peru la sud, Oceanul Pacific la vest, Panama la nord-vest si Marea Caraibelor la nord. Se recunoaste ca Columbia are si frontierele maritime cu Jamaica, Haiti, Republica Dominicana, Nicaragua, Honduras si Costa Rica.

Capitala Columbiei este Bogota.Columbia este al 26-lea stat al lumii si al patrulea al Americii de Sud dupa suprafata (precedat de Brazilia, Argentina si Peru, ocupand o arie care corespunde de peste doua arii ale Frantei. Considerand intreaga America Latina, doar Brazilia si Mexic au o populatie mai mare decat cea a Columbiei.

Cele mai importante orase ale Columbiei sunt considerate cele mai dezvoltate localitati in plan politic, economic, industrial, cultural, urbanistic. O rivalitate amicala intre cateva orase ca Medellin, Cali, Pereira si Manizales exista, deoarece pretind a fi cei mai buni din zona, dar clasificarea sa facut dupa nivelul de dezvoltare al mai multor parametri si indici (economie, cultura, educatie

Venezuela
Venezuela este situata in nordul Americii de Sud, cuprinzand terminatiile nordice ale Muntilor Anzi (care depasesc 5000m), campia fluviului Orinoco si Podisul Guyanelor (care ajunge la 3000 m), dispuse in ordine de la nord-vest spre sud-est. Pe un afluent al raului Caroni se afla cascada Angel, cea mai inalta din lume (978 m). In Venezuela predomina populatia de origine europeana. Principalele orase sunt: Caracas, Valencia si Maracaibo.

Spre deosebire de alte state sud-americane, Venezuela dispune de rezerve mai mari de petrol (fiind a 5-a producatoare mondiala) si gaze naturale. Are de asemenea, resurse clasice pentru America de Sud: minereu de fier si minereuri neferoase (bauxita indeosebi). Resursele de petrol sunt exploatate in jurul si interiorul Lacului Maracaibo, in campia si delta fluviului Orinoco; petrolul se prelucreaza in centre situate pe litoral (cum ar fi Valencia).

Fierul se exploateaza in Podisul Guyanelor (Cerro Bolivar) si este destinat indeosebi exportului. Datorita resurselor hidroenergetice bogate, Venezuela si-a dezvoltat foarte mult sistemul de hidrocentrale (hidrocentrala Guri, situata pe raul Caroni, este una dintre cele mai mari din lume). In privinta agriculturii se remarca productia de cafea, trestie de zahar, manioc, banane si nuci de cocos. Transporturile sunt mai dezvoltate pe litoral, unde se afla si principalele porturi.

Peru
Peru este o tara situata in vestul Americii de Sud. La nord se invecineaza cu Ecuador si Columbia, la est cu Brazilia, la sud-est cu Bolivia. La sud are hotar cu Chile si la vest se afla Oceanul Pacific. Denumirea oficiala a statului este Republica Peru. Peru este o tara multietnica, avand o bogatie culturala si arheologica deosebita. Cunoscuta international ca bastina Imperiului Inca. Sediul Comunitatii Andine si a Comunitatii Sud-Americane a Natiunilor se afla in capitala statului peruan, Lima.

Peru este, alaturi de Bolivia si Guatemala, una din cele trei tari cu populatie majoritar indigena. Aproximativ 45 % din populatie sunt descendenti indigeni, apartin in special populatiei Quechua (40%) si Aymara (5%). 37% din locuitori sunt de origine metisa, 15% sunt de origine europeana si restul de 3% sunt de origine in parte africana, in parte asiatica.

Peru este situat in America de Sud, pe coasta vestica. Relieful este in special muntos, cu inaltimi de peste 5000m. Din muntii Anzii Peruvieni de unde izvoreste fluviul Amazon, cel mai mare ca debit de apa din lume. In partea de sud a tarii se gaseste cea mai secetoasa regiune de pe glob, Arica.

Guyana
Guyana -oficial Republica Cooperativa Guyana (engleza Co-operative Republic of Guyana), este o tara din Nordul Americii de Sud. Se invecineaza la Sud cu Brazilia, la Est cu Surinam, la Vest cu Venezuela, la Nord cu Oceanul Atlantic. Limba oficiala e engleza, fiind astfel unul dintre cele 4 state din America de Sud a carui limba oficiala nu este spaniola (celelalte sunt Brazilia - portugheza, Surinam - olandeza si Guiana franceza - franceza).

Descoperita de europeni in 1498, Guyana a fost disputata peste 500 de ani de spanioli, francezi, olandezi si britanici. Acesta este singurul stat sud-american din Commonwealth situat pe continent (celelalte fiind insulare). Guyana este membru al Comunitatii Caraibelor (CARICOM), care isi are sediul in capitala statului Guyana, Georgetown. Guyana obtinut independenta fata de Marea Britanie in 1966.

Cu o suprafata de 215.000 km2, Guyana este al treilea cel mai mic stat independent din America de Sud (dupa Uruguay si Surinam). Populatia sa este de aproximativ 770,000 locuitori.

Date de la un recensamant 2002 privind apartenenta religioasa indica faptul ca aproximativ 57% din populatie sunt crestini:
I. 17% penticostali
II. 8% romano-catolic
III. 7% Anglican
IV. 5% adventisti
V. 20% alte religii
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.