Amenofis, faraonul rebel

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.32

nivel: Facultate

Al IV-lea Amenofis, petrecuse cea mai mare parte a tineretii sale in strainatate, urmasul la tron al celui mai mare faraon de pana atunci trebuia sa cunoasca si cele mai indepartate tinuturi ale imperiului sau. Dar aceste lungi sederi pe meleaguri straine indepartasera pe tata de fiu. Nici o singura reprezentare nu-i infatiseaza impreuna, nici un singur text nu-i pomeneste laolalta. Reprezentaril[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amenofis, faraonul rebel

Al IV-lea Amenofis, petrecuse cea mai mare parte a tineretii sale in strainatate, urmasul la tron al celui mai mare faraon de pana atunci trebuia sa cunoasca si cele mai indepartate tinuturi ale imperiului sau. Dar aceste lungi sederi pe meleaguri straine indepartasera pe tata de fiu. Nici o singura reprezentare nu-i infatiseaza impreuna, nici un singur text nu-i pomeneste laolalta. Reprezentarile de familie nu sunt rare, dar viitorul Amenofis al IV-lea nu apare in nici una dintre ele.

Desigur ca Amenofis al IV-lea a invatat multe in timpul sederii sale in strainatate si, fara indoiala, ca aceasta educatie, in contact cu lumea, a contribuit si ea la largirea orizontului spiritual. Poate ca tanarul egiptean a inceput sa se indoiasca, inca de pe atunci de numerosii zei, care, in fiecare tara, purtau alt nume.

Daca Amenofis al III-lea ar fi banuit ca nu va trai decat patruzeci si cinci de ani, poate ca l-ar fi rechemat mai curand acasa pe fiul si urmasul sau, sa-l pregateasca in vederea succesiunii. Se pare insa ca, atunci cand a murit Amenofis al III-lea, fiul lui se afla departe de tara; in orice caz nu se astepta la moartea tatalui sau, care l-a gasit cu totul nepregatit. In ciuda calatoriilor sale de "studii", nu avea nici un fel de notiuni despre treburile de stat .

Este adevarat ca unii egiptologii afirma ca Amenofis al III-lea l-ar fi si asociat cativa ani la domnie pe Amenofis al IV-lea. Dar nu ne-a parvenit nici un document care sa intareasca o asemenea presupunere; unele indicii sunt controversate. Astazi, cei mai multi dintre istorici sunt de parere ca ultimii doi Amenofis nu au domnit niciodata impreuna.

Impotriva unei coregente pledeaza faptul ca cei doi faraoni nu sunt reprezentati impreuna pe nici unul din monumentele epocii, de asemenea, nici una din cele o suta de scrisori din corespondenta diplomatica de la Amarna nu cuprinde o dovada privind dubla domnie sau macar o aluzie la ea. Din contra, scrisori ale regelui mitanian Tusratta si ale regelui hitit Suppiluliuma dovedesc ca Amenofis al IV-lea era, la moartea tatalui sau, atat de tanar - probabil in varsta de doisprezece ani - si lipsit de experienta, incat nici n-ar fi putut prelua treburile domniei si ca Tyi, mama lui, purta corespondenta pentru el.

Daca Amenofis al IV-lea ar fi ocupat intr-adevar tronul faraonilor impreuna cu tatal sau, timp de opt ani, noua sau chiar doisprezece, ar fi fost cu siguranta capabil sa guverneze tara dupa atatia ani de ucenicie, cel putin dupa conceptiile epocii. Dar dupa cum a spus Sir Alan Henderson Gardiner, egiptologul britanic decedat in 1963: "La moartea tatalui sau, tineretea era singura calitate a lui Amenofis al IV-lea ". [1]
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.