Amenajarea agroturistica a teritoriului - Statiunile balneoclimatice

3x puncte

categorie: Economie

nota: 6.09

nivel: Facultate

Referat despre Amenajarea agroturistica a teritoriului
În aceste condiții, în procesul de amenajare a arealelor balneare se impune:
- delimitarea zonelor funcționale;
- dimensionarea construcțiilor balneare și de altă natură;
- structura echipamentelor într-o concepție unitară;
- amenajarea unor spații libere și utilizarea lor în scopuri terapeutice etc.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amenajarea agroturistica a teritoriului - Statiunile balneoclimatice

Referat despre Amenajarea agroturistica a teritoriului
În aceste condiții, în procesul de amenajare a arealelor balneare se impune:
- delimitarea zonelor funcționale;
- dimensionarea construcțiilor balneare și de altă natură;
- structura echipamentelor într-o concepție unitară;
- amenajarea unor spații libere și utilizarea lor în scopuri terapeutice etc.

Pentru determinarea mărimii viitoarelor localizări se pornește de la evaluarea capacității factorilor naturali de cură; stabilirea modalităților de utilizare a resurselor, cură internă sau externă, și a necesarului pentru o procedură, în cazul fiecărui tip de tratament; stabilirea raportului între curanți și cei veniți pentru alte destinații.

Odată stabilite dimensiunile echipamentelor ce urmează a fi realizate, se trece la etapa determinării modelului de amenajare, cu mențiunea că, prin natura specifică a activităților și modul de organizare a acestora, în amenajarea stațiunilor balneoclimatice există multe elemente comune cu localizările din zonele de litoral. Un alt aspect ce caracterizează localizările balneare, mai ales cele moderne, indiferent de orientarea acestora spre concetrare sau izolare vizează materializarea formulei „totul sub același acoperis”, determinând realizarea unor dotări complexe care să ofere în aceeași incintă servicii de cură balneară și prestații turistice clasice cum ar fi cazare, masă, agrement.

Totodată, trebuie avută în vedere modernizarea permanentă a formelor de localizare a echipamentelor, în raport cu evoluțiile cererii și cu realizările în domeniul tehnic. România dispune de un bogat și variat fond de factori naturali terapeutici: ape minerale, ape și nămoluri, emanații de gaze etc. factori răspândiți în aproape toată suprafața țării, în diferite zone climatice.

Turismul balnear a cunoscut o tendinta ascendenta, datorita unor cauze precum:
- inrautatirea starii de sanatate a populatiei;
- cresterea numarului persoanelor de varsta a III-a;
- intensificarea eforturilor pentru ingrijirea starii de sanatate si prevenirea imbolnavirilor etc.

In ultimul timp, accentul se pune nu numai pe utilizarea resurselor naturale, cat si pe noi tipuri de tratamente ca: acupunctura, apiterapie, gimnastica medicala, cosmetica medicala, cura de slabire, miscare in aer liber, etc. Principalele stațiuni care dispun, în prezent, de condiții moderne de cazare, masă și tratament sunt: Băile Felix, Băile Herculane, Călimănești-Căciulata, Vatra Dornei, Covasna, Băile Govora, Băile Săcel etc.

În prezent, pe plan mondial, cât și în România, în politica de ocrotire a sănătății populației, un accent tot mai mare se pune pe medicina omului sănătos, pentru mențnerea stării fizice și psihice normale, ca una din condițiile de bază ale nivelului civilizației. Acest fapt reliefează mai mult importanța medicinii preventive, pentru preîntâmpinarea apariției bolilor cronice.

Tara noastra dispune de un bogat si variat fond natural terapeutic reflectat prin: ape minerale, ape si namoluri terapeutice, emanatii de gaze etc., ce a permis crearea de statiuni balneoclimaterice pe tot cuprinsul tarii, acestea gasindu-se azi intr-un proces de dezvoltare si modernizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.