Amelia Pavel - Scriitori in secolul vizualului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.47

nivel: Facultate

La Stephane Mallarme, vizualitatea este la fel de provocatoare, desi el nu este, ca Baudelaire, direct implicat in activitatea artistica, decat in masura in care, in "La Revue Blanche", interesul pentru artele vizuale exista si prin contributia lui Theodor Cornel, romanul critic de arta si critic literar, activ in aceasta redactie. Afinitatile lui Mallarme se indreapta nu spre o imagine abstracta,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amelia Pavel - Scriitori in secolul vizualului

La Stephane Mallarme, vizualitatea este la fel de provocatoare, desi el nu este, ca Baudelaire, direct implicat in activitatea artistica, decat in masura in care, in "La Revue Blanche", interesul pentru artele vizuale exista si prin contributia lui Theodor Cornel, romanul critic de arta si critic literar, activ in aceasta redactie. Afinitatile lui Mallarme se indreapta nu spre o imagine abstracta, ci, dimpotriva, spre o lume a simbolurilor accentuat carnale. "Mon corps est triste, helas, et j'ai lu tous les livres" ("Trupul meu e trist si cartile toate le-am citit"), repeta poetul.

Matisse va face o ilustratie la poemele lui Mallarme, retinand din imaginile acestuia prezentele maritime (Brise marine): "Je partirai! Steamer balansant ta mature, Leve l'ancre pour une exotique nature!" Ca si Baudelaire, se apropie de simbolurile lui Gustave Moreau in poemul Herodiada. Acumularea de bijuterii, de aur, de brocarturi stralucitoare reconstituie, in poemul lui Mallarme, universul lui Gustave Moreau. Nici de lumea lui Bocklin nu este strain Mallarme: lacurile lui Bocklin, incarcate de vise si anxietati.

Tot de Bocklin se apropie si celebrul sonet Le vierge, le vivace et le bel aujourd'hui, cu imaginea lebedelor in agonie si exil. Evocari de sculpturi funerare gasim in sonetul consacrat mormantului lui Edgar Poe.
La Paul Verlaine, in general mai aproape de muzica decat de vizualitate, exista in poemul Clair de lune o evocare a scenelor de divertisment in stil rococo, ale lui Watteau. "Jouant du luth et dansant, et quasi triste sous les dequisements fantastiques" ("Cantand la mandolina si dansand sunt tristi in costumatiile lor fantastice"). Alte poeme, evocatoare peisagistic, se inrudesc cu impresionistii, cu Pissaro in special, prin viziunea lor usor idilica.

La Rimbaud, vizualitatea, acolo unde apare in mod evident, are un caracter amplu - catastrofic, direct legat de Delacroix si mai ales de Gericault, de faimosul lui tablou Le Radeau de la meduse. Poemul lui Rimbaud Le bateau are caracterul unei adevarate ilustratii de carte. Celebrul sonet Voyelles (Vocale) este un adevarat program al raporturilor dintre cuvant si imagine vizuala. Exista insa la Rimbaud si unele poeme care evoca imagini din prima faza a lui Picasso, astfel poezia Le pauvre songe:Peut-etre un soir m'attent,Ou je boirai tranquille,En quelque vieille ville ...

"In principal prozator, Huysmans a avut un rol esential in reinvierea interesului pentru arta medievala franceza. Atat in romanul La Cathedrale, cat si in La-bas, arhitectura si sculptura religioasa medievala isi dezvaluie o simbolistica de mare profunzime filozofica. Influenta acestor romane asupra evolutiei picturii religioase franceze a fost enorma. Pictura lui Maurice Denis, dar si a lui Puvis de Chavannes de acolo pornesc.Belgianul de limba franceza, Emile Verhaeren, din pleiada vizionarilor de stanga ai culturii valone de la finele secolului XIX, aproape ca l-a tradus in versuri pe sculptorul Ch. Meunier, in poemul Le menuisier (Tamplarul). Acestei profesiuni, Verhaeren ii atribuie o vocatie filosofic-constructiva, atunci cand scrie, in prima strofa a poemului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.