Ambreiajul

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Partile componente ale unui ambreaj sunt grupate astfel: partea conducatoare si partea condusa. Mecanismul de actionare.
Partea conducatoare a ambrejului este solidara la rotatie cu volantul motorului, iar partea condusa cu arboreal ambreajului.
Pe volantul 1 al motorului este apasat discul condos 2 de catre discul de presiune ( conducator 4) datorita fortei dezvoltate de arcurile 6[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ambreiajul

Partile componente ale unui ambreaj sunt grupate astfel: partea conducatoare si partea condusa. Mecanismul de actionare.
Partea conducatoare a ambrejului este solidara la rotatie cu volantul motorului, iar partea condusa cu arboreal ambreajului.
Pe volantul 1 al motorului este apasat discul condos 2 de catre discul de presiune ( conducator 4) datorita fortei dezvoltate de arcurile 6. Discul condos se poate deplasa axial pe canelurile arborelui 8 al ambreajului. Pentru a marii coeficientul de frecare, discul condos este prevazut cu garniturile de frecare 3. Discul de presiune 4 este solidat la rotatie cu volantul 1 prin intermediul carcasei 5.

Partea conducatoare a ambreajului este format din: volantul 1, discul de presiune 4, carcasa 5 si arcurile de presiune 6.Partea condusa se compune din: discul condus 2 cu garniturile de frecare 3 si arborele 8 al ambreajului.Prin frecarea ce ia nastere intre suprafetele in contact ale volantului si discului de presiune pe de o parte si suprafetele discului condus pe de alta parte, momentl motor este transmis arborelui primar al cutiei de viteza si mai departe, prin celelalte organe ale trasmisiei, la rotile motoare.

Daca se apasa asupra pedalei mecanismului de comanda al ambreajului, forta se transmite prim parghia cu furca 7 la mansonul discului de presiune 4 si invingand forta dezvoltata de arcurile 6, departeaza discul de Volant. In acest caz dispare apasarea dintre discuri si Volant si forta de frecare, iar momentul motor nu se transmite mai departe; aceasta este pozitia de cuplat a ambreajului.Cuplarea din nou a abmreajului se realizeaza prin eliberarea lin a pedalei, dupa care arcurile 6 vor apasa din nou discul de presiune pe discul condus, iar acesta din urma pe Volant.

Atata timp cat intre suprafetele de frecare ale discurilor si volantului nu exista o apasare mare, forta de frecare care ia nasterea intre aceste suprafete va fi mica (forta de frecare este proportionala cu apasarea). In acest caz, ambreajul nu va putea transmite intregul moment motor si in consecinta, va exista o alunecare intre Volant si discul condus, motiv pentru care discul va avea o turatie mai mica. Acesta este perioada de patinare a ambreajului. In aceasta situatie se va transmite prin ambreaj numai o parte din momentul motor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.