Ambiguitati si dileme

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Facultate

Mallarme mi se pare - dintre cei patru mari poeti francezi "finalisti" ai secolului XIX, in raport cu care Aurelian Titu Dumitrescu ma solicita sa particip la o ancheta privind apropierea stilistica si influenta asupra travaliului meu liric - cel mai "contagios". El insusi pasionat de autorul Florilor raului, dupa o experienta infantila in care, de la sapte ani, mama i-a devenit bunica, iar pasiun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ambiguitati si dileme

Mallarme mi se pare - dintre cei patru mari poeti francezi "finalisti" ai secolului XIX, in raport cu care Aurelian Titu Dumitrescu ma solicita sa particip la o ancheta privind apropierea stilistica si influenta asupra travaliului meu liric - cel mai "contagios". El insusi pasionat de autorul Florilor raului, dupa o experienta infantila in care, de la sapte ani, mama i-a devenit bunica, iar pasiunea suprema, lectura, decanul de "longevitate" al patrulaterului Rimbaud, Baudelaire, Verlaine, Mallarme (cvartet care acopera cei saptezecisisapte de ani ai tronsonului 1821-1898),

A reusit sa se impuna printr-o discretie carismatica si un apetit anglofon mai mare ca al lui Baudelaire (care, si el, tradusese poeme si publicase studiul Edgar Poe, sa vie et ses ouvrages, in 1852), mai ales dupa ce preda, ca profesor, limba engleza in scoli din provincii ale Frantei.Dar Stephane Mallarme este, alaturi de Verlaine (care a "sfaramat toate cumplitele piedici ale versului") stalp de baza al "panteonului simbolismului", cel care a innobilat poemul cu "sensul misterului si al inefabilului".

Poezia lui Mallarme n-a produs stupoare (ca a lui Rimbaud), nici repulsie si procese pentru imoralitate (ca a lui Baudelaire) si nici desfatare prin muzicalitate si nuanta (ca a lui Verlaine), ci cate ceva din toate astea si, in plus, rafinament, violenta si misticism. Daca ma luam dupa testamentul sau (scris cand a avut primul semn de sufocare, cu o zi inainte sa moara) prin care cerea sa se puna totul pe foc, ca "nu exista nici o mostenire literara, sarmanii mei copii", ca unul care ma consider "prunc" al "ermetismului transparent" din poezia sa, ar fi trebuit sa renunt la a antrena himere si a dresa iluzii,

conformandu-ma sentintelor de tip "renuntati sa scrieti poezie" a lui Emil Brumaru, "deocamdata, nu" a lui Geo Dumitrescu sau "nimic demn de luat in serios" a Constantei Buzea. Ei bine, nu am dezarmat. Mallarme a fost cel care m-a ajutat sa inving convenientele si gascanismul literar dambovitean, sa supravietuiesc sentintelor unor "consacrati", platiti sa tina poste ale redactiei si sa distruga destine literare, el a avut pentru mine efectul fructului interzis, mai ales dupa ce am citit cu cata admiratie si prietenie l-a inconjurat si l-a popularizat Verlaine in cartea Les Poetes maudits.

Asadar, "blestematul" martian (nascut in 18 martie 1842) care a scris versuri pe caiete confiscate, a inceput sa-mi fie model, sa-i gust sonoritatea si rafinamentul, sa-i imprumut violenta si melancolia, sa-i ravnesc nebunia si misticismul pe care le exersez, la randu-mi, in experimentele lirice din Muzeul muzelor, Eternitatea aproximativa, Uitarea de mine si Pasii fara urma.

Am imprumutat de la marele parizian concizia, sibilinicul si seninatatea, dar si ermetizarea, misterul si incifrarea ludica, adica deopotriva accesibilitatea si "intrarea oprita", practicate de autorul straniului text, dispus in pagina a la Maiakovski, intitulat O azvarlire a zarurilor nu va aboli niciodata hazardul.
Dupa atata scolire in care invatasem sa povestesc epica unei ...

poezii, Mallarme m-a deprins primul sa gust muzica de nereprodus (necum de narat) a versului, ce se adreseaza fanteziei senzitive si complicitatii rationale ale initiatilor. De-ar fi sa comit o impietate, as spune ca poezia lui Mallarme imi apare ca o convietuire triunghiulara Ion Barbu, Nichita Stanescu, Cezar Ivanescu, de la noi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.