Ambiguitate

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Facultate

De la poezia antica la cea moderna, de la Homer la Mallarme, cuvantul poetic dobandeste in context o multitudine de sensuri. A., cu intelesul de confuzie, este totodata conditia fundamentala a comicului de limbaj (v. Comedie). In critica, termenul e introdus de primele studii bazate pe metoda explicarii semantice si psihanalitice a textului ("explication du texte"). Dupa lucrarile lui I. A. Richar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ambiguitate

De la poezia antica la cea moderna, de la Homer la Mallarme, cuvantul poetic dobandeste in context o multitudine de sensuri. A., cu intelesul de confuzie, este totodata conditia fundamentala a comicului de limbaj (v. Comedie). In critica, termenul e introdus de primele studii bazate pe metoda explicarii semantice si psihanalitice a textului ("explication du texte"). Dupa lucrarile lui I. A. Richards si ale diversilor cercetatori freudisti ai limbajului artistic, W. Empson studiaza termenul intr-un sistem inchegat de actiuni in celebra carte: Seven Types of Ambiguity (Sapte tipuri de ambiguitate), 1930. Ideea fundamentala a lui Empson este ca A. distinge poezia de limbajul cotidian sau de cei explicativ al prozei.

Teoria A. propusa de Empson se bazeaza pe o reconsiderare a naturii si functionalitatii tropilor (v.) si mai precis a metaforei (v.). Dupa Empson, cuvantul poetic este subiectiv si ambiguu atat pentru modul de reprezentare a imaginii, cat si pentru ca deschide posibilitati multiple de interpretare. Teoria A. poeziei, ale carei radaAZcini se pot afla inca in poetica romanticilor germani, este expusa de Manifestele simboliste (v. Simbolism) si imagiste (v. Imagism) de la sfarsitul secolului XIX si inceputul celui urmator.

Constiinta polivalentei semantice a cuvantului poetic si a utilizarii sale gramaticale este prezenta in teoria mallarmeana a sugestiei (v.), in eseurile lui P. Valery despre simbol (v.), in teoretizarile lui Ezra Pound si T.S. Eliot asupra poeziei moderniste (v. Modernism). De asemenea, estetica romanului la Proust sau James Joyce dovedeste constiinta explorarii minutioase a plurisemnificatiei verbale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.