Ambianta din familie influenteaza adaptarea scolara?

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Relatiile din familie (dintre parinti si copii si dintre parinti) au consecinte in privinta formarii personalitatii copilului. Tensiunile, certurile din familie sunt traumatizante pentru copil. Traind repetat si intens in aceste tensiuni, trebuinta de securitate a copilului nu este satisfacuta, iar personalitatea copilului se va cristaliza dizarmonic, fapt ce ii afecteaza evolutia sa scolara. Sufe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ambianta din familie influenteaza adaptarea scolara?

Relatiile din familie (dintre parinti si copii si dintre parinti) au consecinte in privinta formarii personalitatii copilului. Tensiunile, certurile din familie sunt traumatizante pentru copil. Traind repetat si intens in aceste tensiuni, trebuinta de securitate a copilului nu este satisfacuta, iar personalitatea copilului se va cristaliza dizarmonic, fapt ce ii afecteaza evolutia sa scolara. Suferinta morala a copilului se reflecta in conduita scolara, determinand apatie, dezinteres fata de invatatura, chiar respingere fata de scoala sau ostilitate.

Si chiar daca parintii nu divorteaza, ambianta tensionata si nesigura are consecinte negative asupra performantelor scolare. Climatul afectiv joaca un rol considerabil pentru elevii emotivi, tulburarile afective asociindu-se cu dificultati de adaptare. Ambianta familiala este hotaratoare pentru modul in care copilul isi fundamenteaza conceptia generala despre lume si viata si pentru formarea personalitatii sale. Modul de a fi al parintilor, felul lor de a gandi, de a-si exprima trairile, va servi drept prim model pentru copil. Daca parintii sunt capabili sa-si pastreze calmul si increderea in situatii problematice, si copilul va fi capabil de autocontrol.

Parintele comunicativ, afectuos, deschis il va stimula pe copil sa se deschida si sa comunice la randul sau. Atatia parinti se plang ca proprii copii nu comunica cu ei, ca au rezerve si retineri. De cele mai multe ori, realitatea este ca nu i-au invatat sa comunice, avand ei insisi destule dificultati, rezerve si inhibitii in comunicare.
Pentru parintii ce isi critica distructiv copiii in mod repetat si ii devalorizeaza, riscul este acela ca acestia din urma sa acorde credibilitate criticilor si sa le asimileze.

De exemplu, copilul poate gandi: "Daca tata zice ca sunt prost, inseamna ca asa este". Copilul sufera si fiecare critica, fiecare esec ii intareste convingerea ca ceva nu este in regula cu el, ca este inferior celorlalti. Nu e de mirare ca astfel devine nesigur si se subapreciaza, iar comportamentul lui este un raspuns al propriilor convingeri deformate: se comporta ca un "prost", convins fiind ca asa este. Aprobarea si valorizarea parintilor sunt pentru copil confirmari ale propriei valori si in functie de acestea, copilul se va aprecia sau subaprecia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.