Ambalajul - sistem complex de facilitare a identificarii produsului

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.57

nivel: Facultate

1. Responsabilizare, distinctie si vizibilitate

Drept urmare, ambalajul "vorbeste" despre produsul sau prin intermediul designului, al logo-ului prezentat pe ambalaj, prin ilustratiile care expun produsul in diferite ipostaze de utilizare si nu in ultimul rand prin calitatea materialelor folosite si al beneficilor ecologice pe care acestea le prezinta. Un consumator isi va da seama [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ambalajul - sistem complex de facilitare a identificarii produsului

1. Responsabilizare, distinctie si vizibilitate

Drept urmare, ambalajul "vorbeste" despre produsul sau prin intermediul designului, al logo-ului prezentat pe ambalaj, prin ilustratiile care expun produsul in diferite ipostaze de utilizare si nu in ultimul rand prin calitatea materialelor folosite si al beneficilor ecologice pe care acestea le prezinta. Un consumator isi va da seama de calitatea unui produs daca acesta este ambalat intr-un container rezistent, realizat din materiale de foarte buna calitate care prezerva produsul in conditiile proprii fara a duce la alterarea sa prematura.

In cazul ambalajelor, aspectul ecologic este important pentru mai multe parti interesate : consumatori, grupuri care militeaza pentru protectia mediului inconjurator si nu in ultimul rand chiar pentru compania care produce produsul. Consumatorul are incredere in companiile responsabile din punct de vedere social.

Specificarea faptului ca un ambalaj este biodegradabil si nu afecteaza mediul natural poate fi un avantaj considerabil in fata altor competitori, dar si o dovada de responsabilizare a companiei in ceea ce priveste acest aspect social. Drept urmare, un simplu ambalaj poate sa influenteze negativ sau pozitiv imaginea unei companii si relatia acesteia cu stakeholderii.

Dezvoltarea procedeelor de productie si de design al ambalajelor s-a realizat cu rapiditate datorita noilor materiale de productie si tehnicilor tipografice revolutionare. Cele mai importante aspecte ale unui ambalaj de buna calitate sunt materialele utilizate si designul acestuia. Ambalajul este de cele mai multe ori elementul de introducere al produsului in viata consumatorului, dar si un important promotor al produsului.

Informatiile dezvaluite prin interemediul ambalajului unui produs sunt absolut vitale. Ambalajul are astfel un rol de identizare a companiei sau brandului, prezentand numele acesteia/acestuia, invocand sloganul, expunand logo-ul brandului/companiei. Aspectul promotor al ambalajului este la fel de insemnat dat fiind faptul ca intr-o societate de consum, unde supermarketurile sunt sufocate de sute de mii de produse, produsul unei companii trebuie sa se distinga si sa fie promovat printr-un ambalaj atractiv si original.

La fel cum fiecare om este unic, fiecare produs este unic. Dezvoltarea industriei de ambalare a reusit sa creeze mai mult sau mai putin constient ambalaje unice pentru produse unice, produse aproape personificate si personalizate care reusesc sa creeze o legatura puternica cu consumatorul.

Ambalajul influenteaza procesul de cumparare si consum al unui produs prin marime, rezistenta, culoare, design (util, atractiv, original), forma. Sunt produse care reusesc sa atraga si sa uimeasca printr-o forma avangardista a produsului, insa astfel pot fi neglijate aspecte mult mai importante decat forma, precum utilitatea sau rezistenta materialului folosit in confectionarea ambalajului. O infatisare placuta a ambalajului trebuie sa se bazeze pe o forma utila si un material de exceptie. Cele mai atractive ambalaje contin culori luminoase, puternice, dar placute, imagini si ilustratii care spun o poveste despre produs sau despre o calitate a produsului si sunt cel mai adesea sugestive, cu un impact vizual puternic.

Ornamentele ambalajului difera din punct de vedere al complexitatii. Dorind sa exprime eleganta sau nobletea unui produs, un designer poate alege ornamente complicate, arabescuri si caractere aurite cu o forma aristocrata. La fel, pentru ambalaj amuzant se pot folosi culori extrem de aprinse si personaje comice. Aceste exemple sunt menite sa consolideze afirmatia de mai devreme conform careia fiecare produs este inzestrat cu propria sa personalitate.

Publicurile reprezinta din nou principalul factor care influenteaza crearea ambalajului. Voi da ca prim exemplu, ambalajele produselor destinate copiilor cu varste intre 2-11 ani. O tactica des intalnita este prezentarea unui personaj din desene animate sau benzi desenate foarte popular in randul copiilor (vezi Anexa 9). Atasat de imaginea eroului poate fi si un text mai mult sau mai putin persuadant, dar care incearca sa convinga publicul tinta cum ca produsul le va oferi calitatile eroului sau chiar eroul este consumator fidel al acelui produs.

Cu cat ambalajul se distinge prin unicitate, cu atat va atrage consumatorii si va fi mai usor de distins printre alte produse de aceeasi categorie. La fel cum promovarea prin intermediul logo-ului si promovarea prin intermediul ambalajului reuseste sa exprime personalitatea produsului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.