Amazonul

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.66

nivel: Facultate

Amazonul propriu-zis incepe de la confluenta celor doi mari afluenti Ucayali si Maranon, care se unesc la Nauta, aproape de localitatea Iquitos; pana la unirea cu cel mai mare afluent de pe stanga- Rio Negro, care se produce la Manaus, Amazonul se numeste Solimoes.In limitele bazinului intra versantii estici ai Anzilor, o parte din Podisul Guianei, partea nordica si centrala a Podisului Braziliei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Amazonul

Amazonul propriu-zis incepe de la confluenta celor doi mari afluenti Ucayali si Maranon, care se unesc la Nauta, aproape de localitatea Iquitos; pana la unirea cu cel mai mare afluent de pe stanga- Rio Negro, care se produce la Manaus, Amazonul se numeste Solimoes.In limitele bazinului intra versantii estici ai Anzilor, o parte din Podisul Guianei, partea nordica si centrala a Podisului Braziliei si Amazonia, cea mai mare campie din lume.

Cea mai mare parte a cursului se desfasoara intre Ecuator si 5º latitudine sudica, cu consecinte foarte importante in clima regiunii si pentru regimul de scurgere a fluviului. Cursul superior, reprezentat prin Ucayali si Maranon, se inscrie in regiunea muntoasa, andina cu vai inguste, indeosebi a Manonului care curge paralel cu tarmul Pacificului pe o vale de natura tectonica,cu pante mari care confera raurilor viteze de scurgere mari in comparatie cu cele din Campia Amazoniei.

Amazonia care are o lungime de la vest la est de 4380 km, cu panta extrem de mica ( la vest160m alt. si la est 0 m.) este o zona in care s-a acumulat un volum enorm de sedimente ( cca. 4000 m grosime).
Raurile afluente la iesirea din podisurile vecine formeaza numeroase cascade si repezisuri.

Forma bazinului se poate asemana cu o frunza in care nervura principala (Amazonul) colecteaza multi afluenti. Din partea de sud vin Jur, Purus; Madeira, Tapajos, Xingu si Tocantins. Din partea de nord vin Napo, Ica-Putumayo, Japura si Rio Negro.Se estimeaza ca Amazonul culege 11000 de afluenti importanti dintre care 20 au peste 1500 km lungime.Latimea apelor Amazonului prpopriu-zis are 2 km la Iquitos si 5 km catre Manaus iar adancimea apei este intre 20 si 50 m.

In sectorul inferior, catre Oceanul Atlantic, la circa 400 km dupa confluenta cu Xingu, raul se imparte in mai multe brate, separand insula care se constituie intr-o delta de un tip aparte (cea mai mare din lume, de circa 100 000 kmC). Aceasta delta este limitata la nord-vest de bratul principal, Amazonul propriu-zis, iar la sud-est de bratul Para in care se varsa apele raului Tocantins. Cea mai importanta insula din aceasta delta este Marajo fiind cea mai mare.

Latimea albiei variaza intre 15 si 20 m dar suficienta pentru navigatia vaselor de tonaj maritim.Situat in zona ecuatoriala , cu afluenti in ambele emisfere regimul de scurgere este uniform tot timpul anului. In timpul verii boreale aduc ape bogate raurile de pe partea stanga, iar in vara australa cele de pe partea dreapta. Totusi, datorita numarului mare de afluenti din emisfera australa, in august-septembrie, cand raurile de aici au apa putina, se inregistreaza ape scazute pe Amazon. Sunt si situatii, cu totul exceptionale, cand apele mari din cele doua emisfere se suprapun producand inundatii catastrofale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.