Am invatat ceva

1x punct

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Convingerea ca vremurile s-au schimbat e, astazi, mai impamantenita decat erau pe vremea razboiului rece dogmele si institutiile defuncte ale comunismului. In anii '90, si apoi dupa 11 septembrie 2001, m-a frapat nu doar o data felul in care cont 545g621f emporanii se incapataneaza sa nu inteleaga contextul dilemelor noastre prezente, in tara si in strainatate; sa nu asculte de mintile intelepte d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Am invatat ceva

Convingerea ca vremurile s-au schimbat e, astazi, mai impamantenita decat erau pe vremea razboiului rece dogmele si institutiile defuncte ale comunismului. In anii '90, si apoi dupa 11 septembrie 2001, m-a frapat nu doar o data felul in care cont 545g621f emporanii se incapataneaza sa nu inteleaga contextul dilemelor noastre prezente, in tara si in strainatate; sa nu asculte de mintile intelepte din deceniile anterioare; sa caute deliberat uitarea, iar nu aducerea aminte, sa nege continuitatea si sa proclame cu fiecare ocazie noul.
Insistam strident ca nu avem nimic de invatat din trecut. Lumea noastra, sustinem, e noua: riscurile si oportunitatile ei sunt fara precedent.

Poate ca nu e de mirare. Trecutul recent e cel mai greu de cunoscut si inteles. Mai mult, lumea chiar a suferit o transformare remarcabila dupa 1989, si astfel de transformari sunt intotdeauna ingrijoratoare pentru cei care isi amintesc cum era inainte. In deceniile ce au urmat Revolutiei franceze, comentatorii mai varstnici au deplans amar acea douceur de vivre disparuta odata cu vechiul regim. Un secol mai tarziu, Europa dinaintea primului razboi mondial era (si este inca) descrisa invariabil, in evocari si memorii, ca o civilizatie disparuta, o lume ale carei iluzii au fost literalmente spulberate: "Nicicand aceeasi inocenta[1]".

Exista insa o diferenta. Contemporanii regretau, poate, lumea dinaintea Revolutiei franceze. Dar nu o uitasera. Mai tot secolul al nouasprezecelea, europenii au fost obsedati de cauzele si intelesul prefacerilor incepute cu 1789. Dezbaterile filosofice si politice din Epoca Luminilor nu au pierit in focul revolutiei. Dimpotriva, Revolutia si consecintele ei au fost puse de cei mai multi pe seama acelorasi Lumini, care au devenit astfel - pentru prieteni, ca si pentru dusmani - sursa recunoscuta a dogmelor politice si programelor sociale din secolul urmator.

In mod similar, desi toata lumea era de acord dupa 1918 ca lucrurile nu vor mai fi niciodata la fel, forma anume pe care trebuia sa o ia lumea postbelica a fost pretutindeni conceputa si contestata in siajul gandirii si experientei de secol nouasprezece. Economia neoclasica, liberalismul, marxismul (cu pruncul sau vitreg, comunismul), "revolutia", burghezia si proletariatul, imperialismul si "industrialismul" - pietrele de temelie ale politicii din secolul XX - erau, toate, creatii ale secolului XIX. Chiar si cei care credeau, precum Virginia Woolf, ca "prin decembrie 1910, caracterul uman s-a schimbat" - ca bulversantul fin de siecle european transformase complet termenii schimbului intelectual - au consumat o energie surprinzatoare boxand in gol cu predecesorii lor[2]. Trecutul plana apasator asupra prezentului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.